Logistikjätte köper Svärdsons superlager för 280 miljoner

"Befäster vår position som ledande inom logistikfastigheter för e-handel".

Logistikjätten Catena köper upp det superlager på 38 000 kvadrat som Apotea numera hyr i Morgongåva. Köpet sker genom att Catena köper fastigheten av Domarbo Skog AB, som i sin tur ägs av Anders Walls stiftelse.

Köpet gick igenom idag och sker genom en så kallad bolagsaffär, till ett åsatt fastighetsvärde om 280 miljoner kronor. Köpeskillingen för aktierna uppgår till cirka 77 miljoner kronor, varav en del finansieras via egen kassa och en del erläggs med nyemitterade aktier i Catena.

Annons

Hyresvärde: 18 miljoner

Emissionen för att delfinansiera förvärvet riktas till säljaren, Domarbo Skog Aktiebolag och har fulltecknats och betalats genom förvärvet. Emissionen innebär ett kapitaltillskott om 50 Mkr. Det innebär att Domarbo Skog nu äger 285 330 nya aktier i Catena, vilket motsvarar 0,76 procent av samtliga aktier efter emissionen.

Superlagret har förutom den stora lagerytan även en tomtareal om cirka 83 000 kvadratmeter. Apotea ska ha ett hyresavtal som det är 11,5 år kvar på och hyresvärdet för fastigheten uppges till drygt 18 miljoner kronor.

Köparen Catena har riktat in sig alltmer på e-handel och är även ägare av fastigheten där e-handelsprojektet E-City är beläget i Ängelholm, något vi tidigare berättat om turerna kring.

LÄS ÄVEN: Namngivningsceremoni för E-City i Ängelholm

"En föregångare i branschen"

Catena menar nu att köpet innebär att de fortsätter sin inriktning på e-handelslogistik.

- Med förvärvet stärks Catenas position i Mälardalen och vi befäster vår position som ledande inom logistikfastigheter för e-handel. Hyresgästen Apotea är en föregångare i branschen och vår förhoppning är att Catenas insikter kring framtidens logistikfastigheter och varuflöden blir en tillgång för Apotea och för företagsparken i Morgongåva, säger Catenas vd Benny Thögersen i ett pressmeddelande.

"Hyresgäster efterfrågar fler lokalytor"

Samtidigt meddelar Anders Walls stiftelse och Domarbo Skog att försäljningen av Apoteas lager innebär att ytterligare satsningar kommer att kunna göras i Morgongåva, där företagsparken nu sägs planera för fler nybyggnationer.

- Det här är goda nyheter för Morgongåva. Vi ser en mycket kraftig expansion av e-handeln i Morgongåva. Våra hyresgäster i företagsparken efterfrågar ytterligare lokalytor. Med försäljningen av Apotea-huset får vi större möjligheter att bygga ut och bygga nytt inom företagsparken, säger Henrik Lindley, vd för Domarbo Skog AB och Morgongåva Företagspark AB.

Annons

Annons