Middagsfrid vill inte göda korvsamhället vi lever i

Företaget Middagsfrid vill "dra sitt strå till stacken" genom att sluta med charkprodukter i sina matkassar.

Från och med årsskiftet ska Middagsfrids matkassar inte längre innehålla korv, bacon eller några andra charkprodukter. Anledningen är att världshälsoorganisationen, WHO, gått ut och listat chark som cancerframkallande för människor.

Redan nu är företaget Middagsfrid enligt grundaren Kicki Theander restriktivt med att erbjuda middagar som innehåller charkprodukter, även om det förekommer middagar med en charkprodukt som delkomponent, som till exempel blomkålssoppa med stekt bacon i. Men nu är det alltså slut med det.

Annons

- Detta är något vi diskuterat internt en längre tid. Riskerna har varit kända länge, men Livsmedelsverket har varit luddiga i sina rekommendationer där de sagt: "Ät mindre rött kött och chark, inte mer än 500 gram i veckan. Endast en mindre del bör vara chark". Det tycker vi är för vagt. Vi väljer försiktighetsprincipen och utesluter det, säger Kicki Theander.

"Vi lever i ett korvsamhälle"

Middagsfrids ambition är att hjälpa människor att äta bättre och företaget själv tror att charkstoppet kommer tas väl emot.

- Vi lever i ett korvsamhälle. Charkprodukter serveras så frekvent i skolor, på barnkalas och på idrottsevenemang att Middagsfrid inte ytterligare vill bidra till charkkonsumtionen. Chark passar inte ihop med vår matfilosofi och det här är vårt sätt att dra vårt strå till stacken, säger Kicki Theander.

För en dryg månad sedan skrev Ehandel.se om att Middagsfrid hade infört en ny tjänst som gick ut på att kunderna skulle kunna anpassa sina matkassar lite mer efter personliga önskemål, genom att exempelvis utesluta rött kött om det inte var något man ville äta.

Är det nödvändigt då att Middagsfrid går in och bestämmer att det blir ingen chark till någon? Det kan ju kunderna bestämma själv.

- Ja, men många av våra kunder vill slippa att välja. Det stämmer att vi har en tilläggstjänst men det används inte av alla och sen är det kanske inte alla som vet vad chark är. Vi tittar på köttfrågan i stort också, men jag tror att vi hade tappat en hel del kunder om vi inte serverade något kött alls.

Enligt Kicki Theander kan det bli fler ändringar i Middagsfrids utbud i framtiden, och det är inte omöjligt att charken kommer tillbaka om nya rön skulle visa att vissa produkter inte behöver vara så farliga att äta när allt kommer omkring.

- Vi förändrar kassens innehåll hela tiden, allteftersom vi tar till oss ny kunskap.

Annons

Annons