Mordutredare bad Alexa om hjälp – Amazon sade nej

Amazon ville inte lämna ut inspelningar som en Amazon Echo-högtalare ska ha gjort på en misstänkt mordplats.

När Amazon räknade ihop julhandeln visade sig den smarta Amazon Echo-högtalaren ha slutat som en av årets storsäljare. Och i takt med att allt fler får upp ögonen för att ha en av e-handlarens högtalare i hemmet kan det också sluta med att de får ett nytt möjligt användningsområde - nämligen som bevismaterial i mordutredningar.

Enligt flera medier har polisen kontaktat Amazon för att få ut inspelningar som en Amazon Echo-högtalare ska ha gjort hemma hos en man som misstänks för mordet på en man som hittades död i hans badkar i delstaten Arkansas förra året. Amazon ska ha svarat med att lämna över den misstänkte mördarens kontoinformation och köphistorik men i övrigt sagt nej till att hjälpa till.

Annons

Fick ta högtalaren i beslag

Enligt The Guardian sparas inspelningarna på Amazon Echo oftast bara i några sekunder, även om det finns undantag. Tidningen spekulerar i att det kan vara tiden för inspelningarna som kan vara av potentiellt intresse.

Polisen bad Amazon om inspelningarna vid två tillfällen men fick nej båda gångerna. Till sist ska polisen helt enkelt ha beslagtagit högtalaren och fått ut informationen på egen hand.

The Verge har lyckats få en kommentar från Amazon oviljan att hjälpa till.

- Amazon kommer inte att släppa kundinformation utan att vi har delgivits ett giltigt och bindande lagkrav, skriver e-handlaren till tidningen.

Annons