Nästa stora E-handel skall växa upp i E-handelsparken

Sverige har fått en världsunik inkubator som ämnar att hitta nästa stora e-handlare. Det är den nyligen lanserade e-handelsparken, E-commerce Park of Sweden, som nu slår upp portarna till en e-handelsinkubator. Ansökningarna öppnar idag.

Idag startar den första svenska inkubatorn för e-handlare och tjänsteleverantörer inom e-handel. Det är kontorshotellet med flexibelt lager, E-commerce Park of Sweden, som står bakom denna satsning.

Tillsammans med leverantörer som Klarna, PostNord, Pineberry, Resurs Bank, Contentor, Ernst & Young med flera hoppas man kunna hitta nästa stora e-handlare eller e-handelstjänst.

Annons

- Vi erbjuder en världsunik inkubator där snabbväxande e-handlare kan ta sin verksamhet ifrån 0 till 100 miljoner utan att behöva flytta. Samtidigt har vi knutit till oss landets ledande tjänsteleverantörer som kan erbjuda lösningar för e-handlare i alla storlekar, säger medgrundaren och serieentreprenören Dan Nilsson, som drivit flera framgångsrika nätbutiker och även är grundare till Ehandel.se.

10 bolag per år

Inkubatorn skall ta in 10 bolag per år och har ett tvåårigt program med föreläsningar, workshops och studiebesök. Utöver detta skall man bjuda på en låg hyra och tillgång till delad lagerlokal.


Dan Nilsson och Amelie Lidén, inne hos en av e-handlarna på parken

Den nya inkubatorn skall inte ta några ägarandelar i företagen utan det hela finansieras via leverantörerna som stöttar projektet. Det enda krav som ställs på potentiella deltagare sägs vara en bra idé, rätt ambitionsnivå och att det handlar om en renodlad e-handel eller relaterad tjänst.

- Vi tror på riktigt vi kan hitta nästa e-handelssuccé via inkubatorn. Nästa Amazon kommer att ha gått vårt inkubatorsprogram. Redan har vi en handfull ansökningar som är extremt imponerande. Det skulle förvåna mig om vi inte kommer ha 2-3 bolag som omsätter över 100 miljoner efter sin tid i inkubatorn, säger Karsten Deppert, medgrundare av E-commerce Park of Sweden och delägare i Contentor.

Öppet att ansöka

Ansökan öppnas idag och görs via E-commerce Parks hemsida. De som antas kommer, i samma hus, få tillgång till rådgivare och experter inom e-handel och mentorer. En av dessa är Jan Höjman på Tailor Store.

- Jag önskar att en plats som denna fanns när vi var nya e-handlare. Detta kommer hjälpa många bolag att utvecklas, säger Jan Höjman, VD för Tailorstore och en av mentorerna till inkubatorsprogrammet.

Det ska även finnas ett nätverk med riskkapitalister redo att strö pengar över framgångsrika projekt. I och med dessa resurser, expertis och enkel möjlighet till expansion, sägs företagen kunna växa 3-5 gånger snabbare än snittet i branschen.

Annons

Parken växer på bra

E-handelsparken, som är grunden till denna inkubator, drivs av Amelie Lidén som är verksamhetsansvarig och vi frågade henne hur det går för det e-handelsinriktade kontorshotellet.


Amelie Lidén, verksamhetsansvarig

- E-handelsparken går det bra för. Vi får förfrågningar kontinuerligt och har löpande företag som flyttar in. Förhoppningen nu är att det ska hålla i sig och att ännu fler e-handlare får upp ögonen för hur mycket det faktiskt ger att sitta tillsammans med likasinnade, säger Amelie Lidén.

På frågan om de redan har några kandidater till inkubatorn svarar hon följande.

- Nej inte än, men det är för att vi öppnar ansökan först idag. Men vi har redan intressenter att gå vidare med, sen om de blir en del av inkubatorn får tiden utvisa, avslutar Amelie.

 

Huvudbild:
Amelie Lidén, verksamhetsansvarig
och Dan Nilsson, medgrundare

Annons