Nätjättarna i bråk – Amazon och Google skyller på varandra

Tjänst blockerad på e-handlarens smarta assistent.

Som vi vet lanserar Amazon nya elektronikprodukter på löpande band. Den senaste i raden är Amazons Echo Show, som enkelt kan beskrivas som en smart högtalare, fast med en bildskärm.

Användare av Echo Show har sedan lanseringen kunnat be Alexa, vilket är namnet på den smarta assistenten, att spela upp videoklipp från Youtube. Sent igår var det dock slut på videotittandet på Amazons enhet, då Google helt enkelt valt att blockera tillgången till Youtube från Echo Show.

Annons

Frågar man om ett Youtube-klipp får man nu istället svaret att “just nu tilltåter inte Google Youtube på Echo Show”. Enligt en kommentar till tidningen The Verge, så hävdar Amazon att Google tagit bort funktionen utan någon förklaring eller notifiering till kunderna. Någon teknisk orsak till blockeringen ska inte heller ha funnits, enligt Amazon.

Google håller inte med

Google däremot håller inte inte alls med om detta, utan hävdar i ett uttalande att de varit i långvariga diskussioner med Amazon om att deras enhet inte följer Googles krav. Hur Amazon visar upp Youtube på sin enhet sägs bryta mot Googles riktlinjer för hur man får använda tjänsten.

Effekten av blockeringen är förmodligen inte jättestor då Amazon började sälja Echo Show ganska nyligen. Fajten pekas dock ut som ett tecken på hur friktionen blir allt större mellan de två nätjättarna, som båda försöker vinna marknadsandelar inom allt ifrån smarta högtalare, molnlösningar och även e-handel.

Annons