Nätmathandeln synas – frakten kan lura kunderna

En ny undersökning rankar ICA som dyrast och Willys som billigast när det kommer till att få sin julmat hemlevererad.

I går meddelade ICA-gruppen att stora stora e-handelssatsningar är att vänta från företaget under 2017. Och vill matjätten vinna kriget om att sälja mat på nätet kanske det kan behövas något som får konsumenterna på gott humör. I dag placerar sig nämligen bolaget på jumboplatsen i en ny undersökning som syftar till att jämföra vad de olika matkasseaktörerna tar betalt för att köpa julmaten med hemleverans.

Enligt jämförelsesajten Handla-mat.nu, som har jämfört priserna på “25 klassiska matvaror till julbordet”, kostar en matkasse från ICA Lindhagen 923 kronor inklusive hemleverans. För samma varor och hemkörning behöver man hos Willys enligt sajten bara betala 795 kronor. Det gör Willys till den billigaste butiken i testet.

Annons
Annons

- Konkurrensen om dagligvarukunderna på nätet ökar samtidigt som konsumenterna gynnas av ett större utbud och fler aktörer, säger Lukas Linde marknadsansvarig på Handla-mat.nu, i ett pressmeddelande.

"Kostnad för hemleverans har stor inverkan"

Priset för att få en likadan kasse hemkörd från e-handelsaktörerna Mat.se och Mathem landade på 835 kronor respektive 884 kronor. Handla-mat.nu konstaterar dock att Mathem hade de dyraste varorna, men att ICA ändå hade det dyraste totalpriset eftersom företaget tog ut en förhållandevis hög leveranskostnad.

- Det gäller att inte enbart titta på varupriserna. För mindre beställningar har kostnaden för hemleverans en stor inverkan på totalpriset och en handlare som har lägre varupriser kanske blir dyrare totalt sett pga den höga fraktkostnaden, säger Lukas Linde.

I jämförelsen ingick Willys, Hemköp, Coop, Mat.se, Mathem.se och ICA Lindagen.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!