Nätmatjättens superlager ett av världens mest avancerade

Datorstyrt superlager skickar ut hundratusentals order.

Det brittiska nätmatbolaget Ocado jobbar med ny teknik på alla fronter. De låter AI läsa kundernas mail och de utvecklar robotar som ska ersätta mänskliga plockare. Mitt i all denna utveckling ska de även sitta på ett av världens mest avancerade lager.

- För livsmedelshandel har Ocado ett av de mest avancerade automatiserade lagren i världen, sade bolagets teknikchef Paul Clarke, till Business Insider i mars.

Annons

Nu har Wired passat på att göra ett studiebesök hos nätmatjätten och ett av deras lager som sattes i drift 2013. Lagret är på 90 000 kvadratmeter och ligger i närheten av Birmingham i Storbritannien. Varje vecka skickas 190 000 order ut från lagret och det mesta sköts helt automatiskt.

Stenkoll på 8000 backar i rörelse

Lagret utgår från en relativt traditionell lösning med rullband och plastbackar men allt styrs med hjälp av avancerade datorprogram som ser till att hålla koll på de 8000 backar som hela tiden rör sig i systemet, bestående av över 3,5 mil av rullband.

Datoralgoritmerna håller koll på var allt är i systemet och ser till att till exempel känsliga varor som bär och frukt inte först läggs i backarna och sedan trycks sönder av tyngre produkter. Totalt skall Ocado hantera 50 000 olika varor i lagret. Nedanför kan ni se en video på hur det hela fungerar.

Annons