Naziliknande symbol bortplockad ur MQ:s e-handel

Uppmärksammades efter incident vid Auschwitz.

En 19-årig man från Sverige blev slagen och knuffad när han besökte koncentrationslägret Auschwitz i södra Polen. Anledningen? Mannens tröja, som hade köpts på rea hos den svenska klädkedjan MQ, hade ett tryck som förde tankarna till den nazistiska SS-symbolen.

"Självklart är vi bestörta"

Efter att Aftonbladet uppmärksammat MQ på händelsen ska tröjan ha plockats bort från kedjans e-handel.

Annons

- Självklart är vi bestörta över händelsen så som den har beskrivits för oss. Vi har också gått igenom ärendet tillsammans med designern av tröjan. Grafiken är framtagen med inspiration av den tecknade ”superherovärlden”, som var väldigt modern när kollektionen där tröjan ingick var aktuell hösten 2016. Det finns inget dolt budskap eller andra tankar med grafiken. Satt i ett annat sammanhang så ser vi dock att grafiken kan uppfattas annorlunda, vilket vi beklagar, skriver MQ till Aftonbladet.

19-åringen, som alltså hade på sig tröjan i samband med ett besök på Auschwitz, hade själv inte reagerat på trycket när en för honom okänd man kom fram och knuffade till honom och slog honom i ansiktet.

Erbjuder pengarna tillbaka

Då insåg 19-åringens kompis att trycket på tröjan inte var helt olikt symbolen som SS, en organisation inom Adolf Hitlers nazistiska parti NSDAP, använde sig av. Den okände mannen lämnade sedan platsen och 19-åringen ska enligt uppgift ha tillbringat återstoden av dagen med jackan stängd.

MQ erbjuder nu pengarna tillbaka till alla som tidigare köpt den aktuella tröjan och vill lämna tillbaka den.

Annons