Nelly-grundaren gör första förvärvet för sitt nya modebolag NA-KD

Redan samma månad som Jarno Vanhatapio stängt sin kapitalrunda i NA-KD gör han första uppköpet av en modebutik.

Vi rapporterade i mars om att Jarno Vanhatapio startar ny e-handel och går tillbaka till sin hemmaplan modebranschen. Den nya satsningen går under namnet NA-KD.com och bara månader efter att bolaget stängde sin nyemission har de nu gjort sitt första förvärv.

I förra veckan gjordes förvärvet av Country-dreams.se, som drivits av Anna Weinberg sedan 2008. Bolaget säljer välkända varumärken med målgruppen kvinnor till 25-45 år och hade 2014 en omsättning kring 16 miljoner kronor med en rörelsevinst före skatt om 4,5 miljoner.

Annons

En oslipad diamant

Värderingarna på e-handelsbolag av denna storlek ligger historiskt någonstans kring 0,7-1,2 gånger omsättningen med en övervikt mot värderingar under 1 gång under omsättningen, men väldigt få e-handlare i denna storlek kan visa upp en sådan här vinstmarginal. Parterna har valt att inte kommentera köpeskillingen men Jarno uppger att han och säljaren är väldigt nöjda med värderingen. Vi tror att skulle den följa historiken inom branschen skulle återbetalningstiden bli väldigt kort, kring 3-4 år.

-Vi förvärvar bolaget för att den passar väl in i vår diversifierade modesatsning och den kick-startar vår operationella verksamhet. Vi tror också givetvis att bolaget är en ”oslipad diamant” som vi kan börja skala uppåt med en väl balanserad vinstmarginal.

Grundaren var redo för riskkapital

Anna Weinberg kommer att avgå som VD i bolaget men vara kvar operativt under en övergångsfas. Hon säger att det varit en fantastisk resa, men att de hade kommit till en punkt där de behövde externt kapital för att fortsätta växa. När Jarno tog kontakt med dem tyckte hon därför att det kändes som vad bolaget behövde och valde därför att sälja 100 procent av aktierna i bolaget till NA-KD.

Jarno säger att de nu söker en ersättare till Anna på VD-posten såväl som en högra hand till Jarno i NA-KD, på posten som vice-VD.

Påverkar inte NA-KD´s planer

Enligt våra källor var emissionsbeloppet i NA-KD på 20 miljoner kronor och spontant kan man ju tänka sig att en stor del av dessa då går till uppköpet av Country-Dreams, men så är det inte enligt Jarno:

- Vi gör köpet till största del med förvärvskredit från bank så det påverkar inte planerna för NA-KD nämnvärt. Tvärtom så ska det understödja NA-KD och ge oss kostnadsynergier både på kort och lång sikt.

Nu ska fokus vara på tillväxt

Anna har inte haft det stora fokuset på tillväxten, men under NA-KD:s regi ska man lyfta bolaget och under sommaren är det facelift på butiken samt mobilanpassning som gäller. Inom en snar framtid är det inte svårt att föreställa sig att man kommer ta butiken internationellt också.

Synergieffekterna kommer dels genom inköp, men också genom att lagret flyttar in hos NA-KD. Jarno säger att man får tillgång till sina lokaler denna månad och att man redan anställt 10 personer i NA-KD och just nu bygger man lager, men ledtiderna på egentillverkning är långa och man kommer inte lansera projektet innan butiken har tillfredställande sortiment och bra mix med externa och egna varumärken.

Annons

Annons