Norskt riskkapitalbolag ny delägare i Linas Matkasse

Nu står det klart att Linas Matkasse får en ny minoritetsägare när Herkules Capital köper 30 procent av bolaget.

Linas Matkasse har varit på jakt efter en köpare sedan i början av året. Det har bland annat spekulerats att Axfood varit en av intressenterna men dagligvarujätten drog sig ur budgivningen tidigare i somras då man ansåg prislappen vara för hög.

Nu står det dock klart att Linas Matkasse får en ny minoritetsägare i det norska norska riskkapitalbolaget Herkules Capital.

Annons

– Linas Matkasse har en fantastisk finansiell och varumärkesmässig historia, samt en enorm tillväxtpotential både i och utanför Norden. De är också ensamma om att vara lönsamma på sin marknad, samtidigt som vi vill bidra till att bolaget kan ta nästa steg, säger Sverre Flåskjer, Managing Partner på Herkules Capital.

Betalar 300 miljoner kronor

Prislappen som fick Axfood att dra sig ur ska enligt rykten ha legat runt 750 miljoner kronor och enligt Dagens industri köper Herkules 30 procent av bolaget till en värdering på 900 miljoner kronor.

Något som innebär att det norska riskkapitalbolaget betalar drygt 300 miljoner kronor för sin andel. Om pengarna tillförs bolaget eller om det är de nuvarande delägarna som gör en delexit är i dagsläget oklart.

– Genom Herkules Capital kommer vi att kunna addera värdefull kunskap som är nödvändig för vår fortsatta framfart. Herkules har tidigare åstadkommit kraftig expansion i entreprenörsdrivna konsumentföretag, vilket är huvudskälet till att vi har tagit in dem i ägargruppen, säger Niklas Aronsson, vd för Linas Matkasse till Dagens industri.

 

Källa: Dagens industri

Annons