Ny startup tar upp kampen om e-handelsleveranserna

Har lockat bland andra Mio och Apotek Hjärtat med sin nya teknologi.

En helt ny typ av teknologi som gör det möjligt att optimera företagets logistikflotta i realtid. Det är esset i rockärmen hos logistiken Airmee, som nu tar upp kampen om e-handelns hemleveranser. Företaget har riktat in sig på så kallade “sista milen”-leveranser, och ska i dagsläget ha cirka 150 kundföretag inom bland annat e-handel och restaurangverksamhet. Bland dem finns till exempel Apotek Hjärtat och möbelföretaget Mio.

Högre fyllningsgrad i fordonen

Airmees teknologi, som sägs bygga på flera års forskning från KTH, innebär bland annat att företaget kan lägga om sina rutter i realtid. Till skillnad från mer traditionella aktörer, som ofta hämtar varor på en terminal och sedan levererar dem enligt en förbestämd plan, kan Airmee alltså hela tiden anpassa chaufförens runda efter vad som blir mest effektivt.

Annons

- Vi är idag ensamma på marknaden och troligen det enda logistikstartupet i världen som både kan hämta från varulager och leverera samma dag och även leverera lokalt inom en timme. Kärnan i vår verksamhet är vår nästa generationens teknologi som gör att vi kan optimera logistikflottor i realtid, och därmed ha en mycket högre fyllningsgrad på fordonen. Det i sin tur möjliggör snabbare och mer hållbara transporter, förklarar Airmees vd Julian Lee i ett pressmeddelande.

"Oerhört komplext" med flera förare

Enligt Julian Lee är det bland annat teknologin och flexibiliteten som skiljer Airmee från andra "sista milen"-aktörer som Best och Budbee. Han utvecklar sitt resonemang i ett mejl till Ehandel.se:

- Att optimera en flotta av fordon och även bara lägga en rutt för ett bud är ett olöst problem. Att allokera, schemalägga och rutta leveransuppdrag på en flotta med flera olika förare blir därför oerhört komplext. Man måste hitta sin egen lösning. Det är en utmaning för även de största transport- och logistikbolagen i världen. Att det är enklare är en av anledningarna till att logistikbolag lägger fasta rutter. Eftersom vi kan optimera i realtid kan vi också leverera så snabbt som inom en timme på ett mycket mer effektivt sätt än vad dagens lösningar har att erbjuda.

"Klarar alla e-handlare i Sverige"

I dag ska 97 procent av Airmees leveranser ske inom 15 minuter från aviserad tid, och mottagaren har möjlighet att skicka returer med företagets chaufförer. Företaget är i dag verksamt i Stockholm, men planen är att expandera allt eftersom.

- Vår fordonsflotta gör i dag tusentals leveranser per dag och har kapacitet att klara av alla e-handlare i Sverige. Vårt fokus är att skapa för miljön mer hållbara logistiklösningar och att samtidigt alltid ligga längst fram vad gäller snabba och bekväma leveranser, avslutar Julian Lee.

Annons