Ny mångmiljardfond ska investera i e-handel

3 miljarder kronor.

Riskkapitalbolaget Verdane är inte främmande för att investera i e-handel. I oktober förra året lade de miljoner på ett “H&M för smycken” och i början av mars i år lade de ett åttasiffrigt eurobelopp på e-handeln Navabi.

LÄS ÄVEN: Verdane lägger åttasiffrigt eurobelopp på stora kläder

Annons

I dag meddelar Verdane att man stängt en ny miljardfond, kallad Edda, som nu ska slänga pengar på bland annat snabbväxande e-handelsbolag. Fonden har samlat in 3 miljarder kronor och investeringsfokuset kommer att ligga på nordiska bolag.

- Verdane Capitals fonder har investerat i över 170 bolag inom mjukvara och e-handel de senaste 15 åren, och vi ser nu fram emot att använda den kunskapen i Verdane Edda. Den nya fonden stärker vår position som den ledande nordiska investeraren i de segment vi riktar oss mot, säger Henrik Aspén, Partner på Verdane.

"Har förstärkts med nyckelrekryteringarna"

Utöver mjukvara och e-handel så ska även pengarna i den nya fonden gå till bolag som använder digitaliseringens möjligheter i mer traditionella branscher.

- Verdane Edda-teamet har även förstärkts med nyckelrekryteringarna av Jakob Tolleryd och Johnny Rindahl, experter inom e-handel respektive mjukvara, och de bidrar ytterligare till vårt nordiska teams spetskompetens i techsektorn och har ett track record i att driva bolagsvärde.

Den nya fonden ska ha varit kraftigt övertecknad och har tagit in kapital från ledande universitetsfonder, stiftelser, försäkringsbolag, familjekontor, myndigheter, samt både privata och publika pensionsfonder.

- Vi är tacksamma för stödet från våra investerare, som delar vår ambition om att förverkliga den enorma tillväxtpotential som finns inom det snabbväxande ekosystemet av nordiska techbolag, säger Henrik Aspén.

Annons