Nytt hopp för E-CITY – kan få igenom ny detaljplan

Det omtalade e-handelslagret kan slippa både böter och rivning trots att det inte blev något prövningstillstånd i högsta instans.

Efter att grannar klagat och fått medhåll av bland andra Länsstyrelsen såg det tidigare i år mörkt ut för Ängelholms nya e-handelslager E-CITY, där bland annat Boozt har hyrt in sig. Byggherren Queenswall hade då överklagat hela vägen upp till högsta instans, och ifall inte Mark- och miljööverdomstolen skulle besluta om prövningstillstånd kunde e-handelsprojektet komma att hotas av rivningsbeslut och dryga böter.

"Antas förhoppningsvis före semestern"

Nu står det klart att det inte blev något prövningstillstånd. Detta trots att bland andra Ängelholms kommun plötsligt påtalat hur viktigt det kommande lagret är, bland annat med hänsyn till de möjliga arbetstillfällena. 

Annons

- Mark- och miljööverdomstolen har gått igenom målet och kommit fram till att det inte finns skäl att ge prövningstillstånd i detta fall, skriver domstolen i sitt beslut.

Men något rivningsbeslut eller några utdömda böter är det ännu inte tal om. Ängelholms kommun har nämligen “fryst ärendet” eftersom det finns ett pågående detaljplansarbete för det omtalade lagret. Enkelt förklarat har beslutsfattare i Ängelholm nu möjlighet att godkänna Queenswalls ansökan om bygglov ifall det blir så att detaljplanen godkänns av stadens kommunstyrelse.

- Vi väntar på att detaljplanen ska antas av kommunstyrelsen. Då kan vi bevilja vad vi kallar ett ”villkorat lov att detaljplan har vunnit laga kraft” enligt PBL 9 kap 36§. Förhoppningsvis ska detaljplanen antas före semestern, konstaterar Ängelholms kommuns bygglovschef Johan Maniet i ett mail till Ehandel.se.

Kan överklagas igen

Enligt Johan Maniet är det inte aktuellt att ta ut några böter, bland annat eftersom det fanns ett bygglov när projektet påbörjades.

- Att förelägga att riva bort byggnaden kan inte vara aktuellt i skrivande stund då det finns ett pågående detaljplansarbete som möjliggör byggnaden, skriver han.

Kan till exempel privatpersoner överklaga detaljplanen till någon högre instans? I så fall är ju hela processen igång igen?

- Ja. Men eftersom vi ska villkora beslutet om bygglov tills det att detaljplanen har vunnit laga kraft, behöver vi inte köra någon form av tillsynsärende enligt de tidigare rättsfall som finns, avslutar Johan Maniet.

Annons
Annons