PR-katastrof när Anne Frank-kostym såldes inför Halloween

Men efter omfattande kritik tog nätbutiken bort dräkten ur sortimentet.

- Det här är den historiska Anne Frank-kostymen för flickor. (...) Nu kan ditt barn spela rollen som andra världskrigets hjälte med den här kostymen för flickor.

Den amerikanska e-handeln Halloweencostumes.com förstod sannolikt inte vilka reaktioner de skulle få när de beskrev en av årets kostymer på sättet ovan. De är inte ensamma.

Annons

Varje år orsakar olika Halloweenutstyrslar upprörda känslor och så sent som i måndags kunde vi berätta om en annan Halloweendräkt som chockerande nog fått namnet “Slampig häxa för barn”. Även den dräkten möttes av stark kritik och nu har alltså liknande reaktioner kommit mot Anne Frankt-dräkten.

Dog i koncentrationsläger

Anne Frank blev känd för världen först efter sin död. I två år gömde sig hennes familj, som var av judisk börd, undan nazisterna innan de till slut hittades och fördes till koncentrationsläger där alla utom pappan i familjen, Otto Frank, dog. Anne själv dog i tyfus i ett koncentrationsläger 1945, vid endast 15 års ålder.

Efter kriget ägnade hennes pappa resten av sitt liv åt att försöka ta reda på vem som förrått familjen och deras gömställe, samt åt att hedra sin dotters minne genom att ge ut hennes dagboksanteckningar från åren i gömstället. Hennes berättelse har sedan dess chockat miljontals läsare världen över och finns idag utgiven på 67 olika språk.

“Kränker och trivialiserar hennes lidande”

När Halloweencostumes.com plötsligt tyckte att Ann Franks öde lämpade sig som utklädningskostym, upprördes både privatpersoner och intresseorganisationer.  

- Vi lär oss genom Anne Franks liv och död att hedra henne och förhindra framtida illdåd. Vi exploaterar henne inte, skrev exempelvis organisationen Anti-Defamation League på Twitter.

Detta enligt Washington Post, som lyft historien i en lång artikel.

- Det finns mer lämpliga sätt att högtidlighålla Anne Franks arv än genom en Halloweenkostym, som kränker och trivialiserar hennes lidande och lidandet för miljontals andra under förintelsen, ska Alexandra Devitt, taleskvinna för Anne Franks Center för Ömsesidig Respekt, ha sagt, enligt tidningen.

“Vi tar feedback allvarligt”

Allt eftersom kritiken växte beslutade sig Halloweencostumes.com till slut för att ta bort kostymen ur sortimentet.

Annons

- Vi tar feedback från våra kunder väldigt allvarligt. Vi har vidarebefordrat responsen på den här kostymen, och den har nu tagits bort ur sortimentet tills vidare, skrev företagets talesperson Ross Walker Smith på Twitter efter beslutet.

Säljs under annat namn

Men trots att den kontroversiella kostymen slutat säljas i den e-handel som alltså tycks vara dess upphovsman, så ska den fortfarande finnas till salu i andra nätbutiker, men då under ett annat namn. Bland annat ska den ha fortsatt säljas hos Amazon under namn som “World War II Evacuee Girl” och “Child’s World War II Girl”.  

Otto Frank levde fram till 1980. Halloweencostumes.com ägs av Fun.com, som har sin bas i Minnesota, USA.

Annons