Paketautomater i centrum för miljonsatsning i Helsingborg

Campus Helsingborg får fem miljoner kronor i ett nytt forskningsprojekt och totalt ska åtta paketautomater placeras ut i staden.

Paketautomater har blivit en allt vanligare syn. DHL har i samarbete med danska SwipBox installerat ett 60-tal paketautomater runt om i Sverige för e-handelsleveranser, varav två i Helsingborg. Något man gjort även i Danmark.

Även PostNord testar konceptet i Stockholm och Posten Norge har placerat ut automater i Oslo. Förutom att paketautomaterna erbjuder flexibla leveranser, så anses de även kunna bidra till ett hållbart samhälle.

Annons

Något som gjorde att Innovationsmyndigheten Vinnova, som har i uppgift att stärka innovationer i Sverige, satsar nära fem miljoner kronor på ett forskningsprojekt om paketautomater. Nu står det klart att projektet kommer att äga rum i Helsingborg då Campus Helsingborg fått ta emot 4,9 miljoner kronor från Vinnova, rapporterar Helsingborgs Dagblad

Välja leveransplats dagen innan

Det här innebär enligt HD att Helsingborg blir först i landet med ett utbyggt paketautomatsystem. Forskare från olika ämnesområden ska nu utreda var de totalt åtta paketautomater ska placeras och i början av 2016 ska de första automaterna vara redo att användas.

Det är redan klart att en automat ska stå på Campus i Helsingborg och man hoppas även kunna placera ut en automat på Knutpunkten, som är Helsingborgs centralstation och ett kommunikationsnav för färjor, tåg och bussar.

Tanken är att mottagaren ska kunna välja leveransplats dagen innan paketet levereras, eller på sikt kanske samma dag. Att valet föll på Helsingborg beror enligt Klas Hjort, projektledare och doktor i förpackningslogistik, på flera olika anledningar.

– Här sker saker väldigt tajt mellan akademi och företag. Det innebär att den som sitter på problemet och den som sitter på lösningen jobbar tillsammans. Det här är ett samarbete med många parter. Dessutom är Helsingborg en lagom stor stad för att man ska få en helhetsbild.

Annons