Personalbrist på posten – leveranser försenades

Dröjde en dag extra eftersom brevbärarna fick hoppa över vissa områden.

I våras kunde vi berätta att PostNord behövde sommarpersonal över hela landet. Exakt hur många som skulle anställas var inte helt bestämt, men året innan hade 3 000 vikarier anställts hos logistikföretaget. De allra flesta uppgavs vara brevbärare eller chaufförer.

"Ingen komplett bild"

För en dryg månad försökte vi ta reda på hur det hade gått med årets rekrytering, men det visade sig att något exakt besked inte gick att få.

Annons

- Vi har inte gjort någon uppföljning på hur rekryteringarna gått i år. Eftersom våra chefer inom produktionen själva rekryterar har vi därför ingen komplett bild av hur resultatet ser ut, skrev Anne Källgren Jiremar, presskommunikatör hos PostNord, i ett mail till Ehandel.se den 7 juli.

Det stod dock klart att sommarjobben inte hade lockat tillräckligt många relevanta sökanden.

- I Göteborgsområdet vet jag att rekryteringarna till brevbäring och terminal gått bra, men att det är svårare att få tillräckligt med chaufförer. Jag vet också att problemet med att hitta chaufförer finns över stora delar av landet.

Rotering för att minska problemen

Nu kommer ytterligare information om att bemanningsproblem har uppstått. I Dalarna ska postsituationen ha blivit så akut att brevbärarna har fått hoppa över en del av sina slingor, och istället dela ut posten nästkommande dag.

Det rapporterar SVT Nyheter Dalarna. En privatperson som TV-kanalen har pratat med hävdar att det enligt PostNord på grund av personalbrist är flera hundra försändelser som inte har delats ut bara i just den här personens område.

- Vi har inte haft brevbärare på alla slingor, det stämmer. Men det har roterat så det ska högst ha varit en dag som blivit överhoppad på varje slinga, säger Joakim Persson, produktionsområdeschef hos Postnord, till SVT.

Annons