Piratkopiorna fortsätter att frodas på nätet

Nästan en fjärdedel av alla som har handlat på nätet har köpt något som visat sig vara en piratkopia.

Enligt en ny undersökning genomförd av Opinium, som undersökt köpbeteendet hos 3 450 konsumenter i nio länder, däribland Sverige, har 24 procent av konsumenterna blivit lurade att köpa piratkopierade produkter på nätet.

Det kan röra sig om exempelvis skor, elektronik eller digitalt innehåll, och när julhandeln står för dörren, löper konsumenter ännu större risk att köpa förfalskade produkter av misstag.

Annons

– Nu när vi närmar oss jul är det av stor vikt att man är på sin vakt när man letar efter bra priser online. Risken ökar att utsättas för webbsajter som säljer förfalskade produkter eller att man utan vetskap köper förfalskade produkter i jakten på bra erbjudanden, säger Mark Frost, CEO på MarkMonitor.

Många vill ha äkta vara

Men trots att det är många nätkonsumenter som stött på förfalskade produkter visar studien att de flesta vill ha äkta varor. 70 procent svarar nämligen att de inte skulle köpa pratkopior medvetet, och de som upptäckt att en sajt säljer piratkopierade produkter vänder sig oftast någon annanstans.

Bland de svarande i Sverige uppgav 63 procent att de gör sitt inköp någon annanstans. Men som vi sett prov på tidigare så blir de som tillverkar och säljer piratkopior allt bättre på det de gör. Även sajterna de säljs på har blivit allt mer trovärdiga.

– Med de sofistikerade metoder som piratkopierarna använder på sina sajter har det blivit ännu svårare för konsumenter att bedöma om produkterna är äkta, säger Mark Frost.

Annons