Politiker handlade i nazistisk webbshop – avgår

Flera kommunpolitiker lämnar sina poster i spåren av ett kontroversiellt avslöjande.

För några veckor sedan uppdagades en minst sagt märklig e-handelshärva kring en högerextrem, av många kallad nazistisk, webbshop. Historien involverade teman som osäkra sajter, läckta kundregister och politiska extremister - från både höger och vänster.

AFA hotade kunderna

I händelsernas centrum stod Nordfront förlag, som drivs av organisationen Nordfront, som ofta klassas som nazistisk. De fick sin e-handel hackad, vilket resulterade i att hela kundregistret blev stulet. Kort därefter tog den vänsterextrema organisationen Antifascistisk aktion, AFA, på sig attacken.

Annons

Men AFA nöjde sig inte med att komma över Nordfronts kundregister, utan hade också för avsikt att använda det. Det var i alla fall budskapet till flera personer, som ska ha handlat i webbshoppen, och efter hackerattacken fick en brevhälsning från AFA med diverse hot om vad som skulle hända om de inte gjorde avbön.

- Registret är något AFA Nätverket arbetat med under en längre tid och är något vi kommer att återkomma till framöver, ska det bland annat ha bland annat ha stått i brevet som skickades till webbshoppens kunder.

Tidning pekar ut politiker som kunder

Nu verkar det hela dock ha tagit ännu en oväntad vändning. Vänstertidningen ETC har nämligen kunnat avslöja att flera av personerna som handlat i Nordfronts e-handel, är politiker.

Bland annat ska det i kundstocken ha funnits en kristdemokratisk kommunpolitiker från värmland, en Sverigedemokrat från Hälsingland och flera moderater.

Enligt reportern Eigil Söderin, som ligger bakom ETC:s granskning av politikerna, ska tidningen ha hittat filerna med webbshoppens kundregister öppet på nätet.

- Vi har ingen aning om vem som har hackat servern. Vi hittade filerna via ett twitterkonto, som de senaste veckorna i olika omgångar lagt ut filerna. Allt material vi har granskat har legat ute på nätet tillgängligt för alla att ladda ner. I filerna finns all information om kundernas beställningar, adresser, email, ip-adresser och så vidare, skriver han till Ehandel.se.

Kristdemokrat köpte Görings bok

Politikerna ska hur som helst nu i flera fall fått ta konsekvenserna av sina inköp. Kristdemokraten från Värmland ska ha avgått, men vägrat att göra avbön och till och med sagt att han kommer att handla från samma webbshop igen. Hans samling, som i nuläget ska bestå av titlar som “Dog verkligen sex miljoner?”, och nazisten Herman Görings bok "Tyskland återfött", kan alltså i så fall komma att utökas i framtiden.

Sverigedemokrat ångerfull

Även Sverigedemokraten ska ha fått lämna sitt parti, efter att bland annat ha shoppat loss på klistermärken med texten "stoppa massinvandringen”, i just Nordfronts e-handel. Han ska även tidigare ha lämnat antisemitiska kommentarer på organisationens hemsida, men ska nu ha sagt till P4 Gävleborg att han är ångerfull och inte längre hyser sådana åsikter. 

Annons

“Jag har rätt att läsa vad jag vill”

Vad gäller de två moderater som pekats ut för att också ha beställt grejer i den aktuella webbshoppen, ska en av dem bland annat ha köpt boken “Germany speaks”, skriven av Joachim von Ribbentrop, som var utrikesminister i Hitlers regering. Moderaten ifråga ska dock ha framfört att det hela rör sig om ett historiskt intresse från hans sida.

- Jag sympatiserar inte med Nordiska motståndsrörelsen. En av mina bästa kompisar är från Indien och jag är gift med en thailändska. Som frimurare skulle jag inte vara så populär i de där kretsarna. Men jag har rätt att läsa vad jag vill, ska han ha sagt till ETC.

Annons