Politiker har fått nog av Kinas fördel – vill lämna UPU

Följer USA:s exempel.

Att det är billigare att skicka e-handelspaket från Kina till Skandinavien än i motsatt riktning, har nog knappast undgått någon. Som Ehandel.se tidigare har berättat, grundar sig dagens paketpriser på regler som sattes ihop för flera decennier sedan. Då räknades Kina som ett u-land, och trots att landet numera är en av världens starkaste ekonomier, gäller fortfarande de gamla reglerna.

För ungefär ett och ett halvt år sedan höll dock organisationen Universal Postal Union, UPU, ett möte där det bland annat bestämdes att Kinas portofördel skulle försvinna på några års sikt.

Annons

LÄS ÄVEN: Nya regler kommer att ta bort gratisposten från Kina

Snedvrider konkurrensen

Men sedan dess har exempelvis Wish vuxit i popularitet och Skandinavien har översköljts av paket från bland annat Kina. Och nu höjs röster för att Kinas portofördel måste bort snabbare än vad som tidigare har sagts.

Bland annat har flera danska politiker uttryckt en önskan om att Danmark ska lämna UPU om inte reglerna ändras. Då är det värt att komma ihåg att UPU etablerades redan 1874 och i dagsläget samlar nära 200 länder.

Anledningen till det danska missnöjet är förstås att den nuvarande ordningen snedvrider konkurrensen och ställer till det för danska företag, däribland e-handlare. Det rapporterar den danska branschorganisationen FDIH, som tillägger att reaktionerna kommer efter att Donald Trump framfört liknande planer för USA:s räkning.

LÄS ÄVEN: Trump sätter stopp för den billiga Kinaposten

"Det här probemet måste lösas"

Planerna på att i värsta fall lämna UPU backas upp av de danska partierna Socialdemokraterna, Dansk Folkeparti och Det Konservative Folkeparti.

- Det är inget tvivel om att det här problemet måste lösas, och om lösningen är att lämna postavtalet, så är vi öppna för det, säger socialdemokraten Christian Rabjerg Madsen till nyhetssajten PolicyWatch.

FDIH ser positivt på att politikerna har fått upp ögonen för hur den nuvarande situationen drabbar danska e-handlare. Föreningens vd Niels Ralund säger i ett uttalande att han hoppas att diskussionen ska leda till förändring.

Annons

Annons