PostNord avslöjar detaljerna i den stora skåpsatsningen

Inga tangentbord eller pinkoder.

PostNord lanserade igår vad de kallar ett pilottest av en ny typ av paketskåp. Testet tar plats i Kolding i Danmark och man ställer upp totalt 200 paketskåp, eller paketboxar som fraktbolaget kallar dem, i staden.

LÄS ÄVEN: PostNord storsatsar på paketskåp

Annons

Planen är dock att rulla ut skåpen över hela Danmark. Det är uppenbart att testet är i en helt annan skala än när PostNord ställde ut fyra paketskåp i Stockholm, och ganska snabbt konstaterade att ingen var speciellt intresserad av dem.

10 000 paketboxar 2020

Denna gång är det på riktigt och tillsammans med företaget SwipBox har man tagit fram helt nya skåp och ny teknik för projektet. Att Danmark kommer att få se en större utrullning verkar alltså ganska säkert. Till dansk media rapporterar PostNord och Swipbox att 10 000 skåp skall sättas ut innan 2020 är till ända. De danska konsumenterna ska endast behöva gå 350 meter för att hämta ut sitt paket.

När de kan tänkas dyka upp i Sverige är dock inte hugget i sten.

Kommer Sverige få dem efter Danmark?

- Vi gör en spännande pilot i Kolding Danmark. Om den faller väl ut är tanken att bygga vidare i Danmark och sedan i resten av Norden. Paketskåpen är ett av flera infrastrukturinitiativ vi har på gång för att skapa förutsättningar för att e-handeln ska kunna växa vidare, säger Tim Jørnsen, chef för affärsområde eCommerce & Logistics på PostNord.

Har något annat fraktbolag redan signat upp för att leverera till dem?

- Det finns intresse från de flesta aktörer, och det är upp till var och en om och när de kommenterar det.

Just nu siktar PostNord och SwipBox på att få in feedback ifrån kunderna, under en sexmånaders testperiod, så att tekniken och systemen kan utvärderas inför en större expansion.

Annons

"Det ska vara så enkelt som möjlig"

En annan sak som är intressant med dessa nya skåp är att de saknar en digital skärm. Detta är något som de flesta - om inte alla - andra paketskåpslösningar har. Boxarna ska även vara batteridrivna, vilket förstås blir enklare utan någon strömhungrig skärm.

- Vi vill ju att det ska vara så enkelt som möjlig. Inga tangentbord och inga pinkoder. Mottagaren öppnar luckan med mobilen, och allt bygger på en digital låsplattform som PostNord har utvecklat. Plattformen öppnar digitalt låsta utrymmen med hjälp av en digital engångsnyckel.

Ytterdörrar och bilar

Även här är det alltså tydligt att det inte är "ett litet test", utan planerna är stora och sträcker sig till ännu mer än bara paketskåp.

- Plattformen kommer i framtiden att kunna öppna digitala lås i till exempel paketboxar, ytterdörrar och bilar, för att mottagaren ska kunna ta emot försändelser där det passar bäst. Plattformen kopplas mot teknologin i skåpen med hjälp av bluetooth, förklarar Tim Jørnsen.

Annons