PostNord lanserar paketskåp igen – efter misslyckat försök

Testade paketskåp redan 2014.

I september 2014 så lanserade PostNord fem paketautomater i Stockholm och totalt tio stycken i Norden. Det hela var ett pilottest för att se om svenskarna var beredda att använda leveransmetoden.

LÄS ÄVEN: PostNords paketautomater stängda

Annons

Vi var lite chockade när PostNord bara ett år senare avslutade projektet och kom ut med en rapport som hävdade att svenskarna var tillräckligt nöjda med de vanliga ombuden. Flera andra fraktbolag hade nämligen samtidigt rapporterat att de gjort succé med paketskåp och leveransmetoden har sedan dess bara vuxit i Sverige. Nyligen har även Ikea börjat experimentera med paketskåp i sin nya e-handel.

Nu rapporterar dock vår systersajt Ehandel.fi att PostNord ska lansera paketskåp i Finland till hösten. Finland var ett av de länder som var med i pilottestet 2014. Vi på Ehandel.se kontaktade förstås PostNord för att få veta mer.

- Framtidens infrastruktur kan mycket väl innehålla även paketautomater. Vi ser gärna det som en utveckling i hela Norden, som en del i nya lösningar för att göra den växande e-handeln så smidig som möjligt, säger Tim Jørnsen, chef för affärsområdet eCommerce & Logistics på PostNord.

"Har blivit billigare och enklare"

Gällande det tidigare pilottestet svarar PostNord såhär:

- Sedan vi gjorde piloten i Sverige för några år sedan har kostnaderna gått ner och automaterna har blivit enklare att använda. Då kom man åt sitt paket via en liten skärm och pin-koder, nu går allt via mottagarappen. Mottagaren får en streckkod i sin app som automaten kan läsa av och släppa ut paketet.

Fraktbolaget meddelar att man i Sverige nu följer det finländska testet.

Den finska maskinen ska kunna ta emot upp till 200 paket och den ska dyka upp i Helsingfors-regionen. I en video som fraktbolaget publicerat kan man även se att maskinen inkluderar reklam via företaget Clear Channel, vilket tyder på att maskinen förmodligen kommer att finnas mycket centralt, där många människor passerar.

Konceptet säljs in som en möjlighet att hämta sina paket dygnet runt, vilket förstås alltid varit fördelen med paketskåp.

Annons

Annons