Annons

PostNords Kinaavgift på väg ut till kunderna Foto från PostNords Youtube-film om Kinaposten Från och med idag lättar Arlandas börda av Kinapost

Just nu: PostNords Kinaavgift på väg ut till kunderna

2018-03-01 11:45

"Har skickats ut sedan klockan sju i morse".

Från och med idag gäller PostNords nyinförda hanteringsavgifter på försändelser från länder utanför EU. Nyligen kunde vi berätta att PostNord beslutat att förlägga björnparten av hanteringen av Kinaposten till Örebro. Endast expressförsändelser och rekommenderad post ska även fortsättningsvis hanteras på Arlanda, helt enkelt eftersom dessa kommer att gå ut med det vanliga postflödet och på så sätt snabbare ska kunna nå kunderna. 

LÄS ÄVEN: Kinaposten hamnar i Örebro - tullager på gång

Nu berättar PostNords kommunikationsdirektör Thomas Backteman att avierna för just de försändelser som skickas som express eller rekomenderade brev redan har börjat skickas ut till svenska kunder.

- Sedan klockan sju i morse skickar vi ut avier för de försändelser som fortfarande hanteras på Arlanda. Avgiften för dessa är från och med idag densamma som för all annan post som kommer från länder utanför EU, säger han till Ehandel.se.

Hundratals medarbetare på plats i Örebro

Exakt hur många avier som redan skickats ut till svenska kunder, vet han inte. Men från och med i eftermiddag kommer större mängder av avier att skickas ut.

- I eftermiddag skickas de första transporterna med Kinapost från Arlanda till tullagret i Örebro. Där börjar man sedan processen med att avisera även de paket som inte skickas som expresser eller rekommenderade, berättar han, och lovar att uppdatera oss under morgondagen på vilka volymer av avier som det rör sig om.

Har ni fått klart allting med Örebrolagret som det var tänkt?

Annons
Annons
- Japp, allt är på plats sedan igår. Arbetsledare har utbildats och personal har rekryterats via bemanningsföretag. Just nu är det ett ett par hundra personer som jobbar där.

Thomas Backteman säger att man från PostNords sida hittills inte märkt någon drastisk minskning av Kina-paket, utan det är fortfarande runt 150 000 paket om dagen som anländer till Arlanda. Dock tror han att det kan komma att förändras i och med de nya avgifterna.

- Det är helt omöjligt att förutspå, men det är inte orimligt att volymerna kan komma att gå ner. 

LÄS ÄVEN: PostNord avslöjar kryphålen kring den nya Kinaavgiften

Krångligare att betala sin egen moms

Under morgonen gick PostNord ut med ett pressmeddelande om att den som vill kan betala in sin egen moms på försändelser från länder utanför EU. Detta menar Thomas Backteman dock kommer att bli krångligare för kundens del - och dessutom kosta lika mycket som det gör om man låter PostNord sköta hela avgiftshanteringen. Detta eftersom mottagaren fortfarande måste betala hanteringsavgiften på 75 kronor.

- Vi är ombud för de personer som importerar varor, men om det är så att man väljer att själv betala momsen så är det möjligt att göra. Kostnaden är dock densamma, eftersom vi manuellt måste hantera paketen. Dessutom blir det omständligare för kunden. Om man vill betala in sin egen moms så ska man kontakta Tullverket som då har en blankett som man får fylla i. Där behöver man en tiosiffrig kod för den aktuella varan och sen måste man bifoga bilden som vi på PostNord kommer att ta när vi scannar paketet. Det blir fortfarande vi som skickar ut aviseringen.

Den senaste veckan har det cirkulerat en teori i sociala medier om att PostNord i själva verket låtit bli att skicka ut paket innan den första mars för att sedan kunna tjäna mer på att få in mycket avgifter. Stämmer det?

- Hahaha! Nej, det gör vi inte. Av den enkla orsaken att det inte finns någon fysisk möjlighet att göra det. Då skulle Arlanda översvämmas av väntande post, så det är helt felaktigt, avslutar Thomas Backteman.

Michell Grönlund

Reporter

Tidigare jobbat på både lokala och rikstäckande nyhetsmedier inom tidning, radio och TV. Utbildad journalist och researcher.

 michell@ehandel.se

Annons
Sommarvädret slog ut Sveriges e-handel

Påskkatastrofen: Sommarvädret slog ut Sveriges e-handel

Sämsta veckan hittills.

Annons
Annons
Möbelbutik grundades 1945 - nu lanseras <nobr>e-handeln</nobr>

Möbelbutik grundades 1945 - nu lanseras e-handeln

"Trygghet att handla direkt av tillverkaren".

Lampan slog 42 miljoner men resultatet störtdök

Lampan slog 42 miljoner men resultatet störtdök

Investerar för att möta en tuffare konkurrens.

<nobr>E-handlare</nobr> inom outdoor får poddveteraner som nya ägare

E-handlare inom outdoor får poddveteraner som nya ägare

Acastgrundarna köper in sig.

Annons
Annons

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Kemikalieskatten är på väg till modebranschen

Kemikalieskatten är på väg till modebranschen

Elektronikbranschen: "Obegripligt beslut".

Ecobyroots:

Ecobyroots: "Ska tiodubbla omsättningen i år"

Skulle bara vara en sidobusiness.

Privata Facebook-grupper utmanar <nobr>e-handeln</nobr>

Ny säljkanal: Privata Facebook-grupper utmanar e-handeln

Riktad försäljning till rätt målgrupp.

Annons
Annons
Motorsweden kör sitt eget race

Videointervju: Motorsweden kör sitt eget race

Stärker sitt varumärke genom återförsäljare.

Annons
Jobb på Ehandel.se

Ehandelse AB söker:

Erfaren nyhetsreporter med starkt e-handelsintresse

OK-Förlaget söker:

Marknadsförare med digital kompetens

Bythjul Norden AB (www.bythjul.com) söker:

Category Manager

iDeal of Sweden söker:

CRM Manager


Om Ehandel.se

Vi är en objektiv community och nättidning utan ägarintresse från leverantörer. Vårt mål är att främja svensk e-handel genom att sprida kunskap.

Kontaktinformation

info@ehandel.se

Vill du annonsera?

marknad@ehandel.se

Bolagsinformation

EHANDEL SE AB
Orgno. 556861-7517

Emblem Emblem Emblem
×

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Varje fredag får du exklusiva nyheter först av alla samt en summering av hela veckan. Stäng denna ruta