Annons

PostNords Kinaavgift på väg ut till kunderna Foto från PostNords Youtube-film om Kinaposten Från och med idag lättar Arlandas börda av Kinapost

Just nu: PostNords Kinaavgift på väg ut till kunderna

2018-03-01 11:45

"Har skickats ut sedan klockan sju i morse".

Från och med idag gäller PostNords nyinförda hanteringsavgifter på försändelser från länder utanför EU. Nyligen kunde vi berätta att PostNord beslutat att förlägga björnparten av hanteringen av Kinaposten till Örebro. Endast expressförsändelser och rekommenderad post ska även fortsättningsvis hanteras på Arlanda, helt enkelt eftersom dessa kommer att gå ut med det vanliga postflödet och på så sätt snabbare ska kunna nå kunderna. 

LÄS ÄVEN: Kinaposten hamnar i Örebro - tullager på gång

Nu berättar PostNords kommunikationsdirektör Thomas Backteman att avierna för just de försändelser som skickas som express eller rekomenderade brev redan har börjat skickas ut till svenska kunder.

- Sedan klockan sju i morse skickar vi ut avier för de försändelser som fortfarande hanteras på Arlanda. Avgiften för dessa är från och med idag densamma som för all annan post som kommer från länder utanför EU, säger han till Ehandel.se.

Hundratals medarbetare på plats i Örebro

Exakt hur många avier som redan skickats ut till svenska kunder, vet han inte. Men från och med i eftermiddag kommer större mängder av avier att skickas ut.

- I eftermiddag skickas de första transporterna med Kinapost från Arlanda till tullagret i Örebro. Där börjar man sedan processen med att avisera även de paket som inte skickas som expresser eller rekommenderade, berättar han, och lovar att uppdatera oss under morgondagen på vilka volymer av avier som det rör sig om.

Har ni fått klart allting med Örebrolagret som det var tänkt?

Annons
Annons
- Japp, allt är på plats sedan igår. Arbetsledare har utbildats och personal har rekryterats via bemanningsföretag. Just nu är det ett ett par hundra personer som jobbar där.

Thomas Backteman säger att man från PostNords sida hittills inte märkt någon drastisk minskning av Kina-paket, utan det är fortfarande runt 150 000 paket om dagen som anländer till Arlanda. Dock tror han att det kan komma att förändras i och med de nya avgifterna.

- Det är helt omöjligt att förutspå, men det är inte orimligt att volymerna kan komma att gå ner. 

LÄS ÄVEN: PostNord avslöjar kryphålen kring den nya Kinaavgiften

Krångligare att betala sin egen moms

Under morgonen gick PostNord ut med ett pressmeddelande om att den som vill kan betala in sin egen moms på försändelser från länder utanför EU. Detta menar Thomas Backteman dock kommer att bli krångligare för kundens del - och dessutom kosta lika mycket som det gör om man låter PostNord sköta hela avgiftshanteringen. Detta eftersom mottagaren fortfarande måste betala hanteringsavgiften på 75 kronor.

- Vi är ombud för de personer som importerar varor, men om det är så att man väljer att själv betala momsen så är det möjligt att göra. Kostnaden är dock densamma, eftersom vi manuellt måste hantera paketen. Dessutom blir det omständligare för kunden. Om man vill betala in sin egen moms så ska man kontakta Tullverket som då har en blankett som man får fylla i. Där behöver man en tiosiffrig kod för den aktuella varan och sen måste man bifoga bilden som vi på PostNord kommer att ta när vi scannar paketet. Det blir fortfarande vi som skickar ut aviseringen.

Den senaste veckan har det cirkulerat en teori i sociala medier om att PostNord i själva verket låtit bli att skicka ut paket innan den första mars för att sedan kunna tjäna mer på att få in mycket avgifter. Stämmer det?

- Hahaha! Nej, det gör vi inte. Av den enkla orsaken att det inte finns någon fysisk möjlighet att göra det. Då skulle Arlanda översvämmas av väntande post, så det är helt felaktigt, avslutar Thomas Backteman.

Michell Grönlund

Reporter

Tidigare jobbat på både lokala och rikstäckande nyhetsmedier inom tidning, radio och TV. Utbildad journalist och researcher.

 michell@ehandel.se

Annons
Jollyroom får 3 miljoner kronor i böter

Jollyroom får 3 miljoner kronor i böter

Bröt mot förbudet.

Annons
Annons
Akademibokhandeln tappade 5,6 miljoner kronor

Akademibokhandeln tappade 5,6 miljoner kronor

Förskjutning från butikshandel till nätbokhandel.

Lexingtons e-handel står för 19 procent av omsättningen

Lexingtons e-handel står för 19 procent av omsättningen

"Mer resurser till digitala medier och influencers".

E-handlare öppnar veganbutik:

E-handlare öppnar veganbutik: "Efterfrågan ökar hela tiden"

Står redo med 200 produkter.

Annons
Annons

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Boozt vände till vinst och slog 2,7 miljarder i omsättning

Boozt vände till vinst och slog 2,7 miljarder i omsättning

Starkt fjärde kvartal gjorde susen.

Kungsängen in i nytt skede - förre VD:n gör comeback

Kungsängen in i nytt skede - förre VD:n gör comeback

"Service och digitalisering viktiga delar".

Ellos lanserar nytt varumärke och sajt

Ellos lanserar nytt varumärke och sajt

Två räckte inte.

Annons
Annons
Löwengrips nya <nobr>e-handel</nobr> är live

Just nu: Löwengrips nya e-handel är live

Premiär för Hermine Hold.

Annons
Jobb på Ehandel.se

Tradedoubler AB söker:

Senior Client Development Manager Nordics

Konfidentiellt söker:

Head of E-commerce

Stronger AB söker:

Digital Marketing Specialist

Trendhim söker:

Swedish SEO student assistant


Om Ehandel.se

Vi är en objektiv community och nättidning utan ägarintresse från leverantörer. Vårt mål är att främja svensk e-handel genom att sprida kunskap.

Kontaktinformation

info@ehandel.se

Vill du annonsera?

marknad@ehandel.se

Bolagsinformation

EHANDEL SE AB
Orgno. 556861-7517

Emblem Emblem Emblem
×

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Varje fredag får du exklusiva nyheter först av alla samt en summering av hela veckan. Stäng denna ruta