PostNords omställning kommer att kosta 3 miljarder, inte fem

PostNord behöver 3 miljarder av staten, men sen ska man klara sig själv.

I förra veckan spreds nyheten att notan föra den massuppsägning som ska ske i Danmark kommer att kosta PostNords ägare uppemot 5 miljarder svenska kronor. Detta enligt uppgifter till dansk media.

Nu har PostNord räknat lite på saken och kommit fram till att det bara kommer att gå på cirka 3 miljarder svenska kronor. Medarbetarna i Danmark ska minskas med 3500-4000. PostNord bedömer att detta inte kan finansieras internt.

Annons
Annons

- PostNord har en dialog med ägarna om hur dessa tre miljarder ska finansieras, skriver PostNord i ett pressmeddelande.

"Inget ytterligare behov av ägarstöd"

Ägarna är den svenska och den danska staten, där Sverige äger 60 procent. Den nya slimmade organisationen beräknas vara klar på tre till fyra år. Under den tiden förväntas den danska verksamheten fortsatt att gå med förlust. Den förlusten tror sig dock PostNord kunna absorbera inom koncernen och efter omställningen, som bland annat innebär färre utdelningar av brev, så ska inget mer stöd behövas.

- PostNord förutser inget ytterligare behov av ägarstöd efter den danska omställningen. PostNord har inget behov av ägartillskott för de verksamheter som bedrivs utanför samhällsuppdraget, skriver företaget.

"Den dramatiska utvecklingen i Danmark"

Koncernens administrativa kostnader ska samtidigt sänkas med drygt en miljard svenska kronor under de närmaste tre åren. PostNord i Sverige sägs inte vara lika utsatt på brevfronten som i Danmark men koncernen ska ändå jobba för ett nytt regelverk med en mer flexibel postgång.

- Den dramatiska utvecklingen i Danmark visar dock att det mycket angeläget att också Sverige får ett flexibelt regelverk som snabbt kan anpassas till avsevärt lägre brevvolymer. Den svenska regeringen har aviserat en proposition om förändringar i den svenska postlagen till i maj i år. Det är angeläget att regeringens proposition ger rätt förutsättningar för att kunna fortsätta leverera en god postservice i hela Sverige under rimliga ekonomiska villkor, säger Håkan Ericsson, koncernchef på PostNord.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!