Prognosen slog fel: Här är den riktiga julökningen

Förbered dig på betydligt mer jobb.

Efter e-handelsfyllda november blev vi lite försiktiga och spådde en orderökning på 6 procent för hela december. I går kunde vi dock konstatera att orderökningen till och med den 11 december snarare ligger på runt 30 procent, och i dag meddelade PostNord att svenskarna redan har hunnit e-handla julklappar för 3,5 miljarder. 

LÄS ÄVEN: Julförsäljningen upp 24 procent hittills i december

Annons

LÄS ÄVEN: Julklappar på nätet för 3,5 miljarder

Jämnar ut sig över månaden

Med alla nya siffror i ryggen ansåg vi att det var dags för en ny decemberprognos, och nu kan vi avslöja att orderökningen kommer att hamna på 17 procent - det vill säga betydligt högre än vad vi förutspådde i november, men betydligt lägre än om man bara tittar på inledningen av månaden. 

- I och med den stora skillnaden mellan den förra prognosen, som baserades på månaden som helhet, och hur december har utvecklats hittills så valde vi att göra en uppdaterad prognos. Den här gången tittade vi lite djupare bland siffrorna och jämförde dag för dag. Ordertoppen ligger kvar på den 17:e och totalt ser det ut som att vi får en orderökning på 17 procent, säger Joakim Andersen, analytiker på Ehandel.se.

Nära 6% av decemberhandeln på en dag

Vi står dock fast vid att decembers ordertopp kommer att infalla den 17 december, vilket är nu på söndag. Då väntas någonstans mellan 5 och 6 procent av alla decemberorder trilla in hos e-handlarna. Julafton blir däremot betydligt sämre, då kan e-handlarna endast vänta sig omkring 1,5 procent av alla decemberorder, och under perioden 17-22 december lär trycket bli lägre för varje dag som går. 

Statistiken kommer från Ehandel.se Analytics där över 300 medlemmar delar med sig av sin data. Som e-handlare kan du gratis bli medlem och jämföra dina siffror med hela Sveriges e-handel.

Annons