Annons

RoyalDesign investerar tio miljoner i ny omnikanalsatsning Magnus Pettersson, vd på RoyalDesign

RoyalDesign investerar tio miljoner i ny omnikanalsatsning

2018-08-30 16:31

Lanserar ny sajt och ny pilotbutik.

För drygt två år sedan öppnade RoyalDesign sin första flaggseppsbutik på Mall of Scandinavia i Stockholm, och därmed gick starten för vad som skulle bli ett helt nytt butikskoncept för företaget. Tanken är att e-handeln och den fysiska butiken ska knytas ihop på ett tydligare sätt, och nu står det klart att företaget kommer att öppna ännu en flaggskeppsbutik i köpcentret Täby Centrum. Den nya butiken kommer att ha en yta på över 800 kvadratmeter.

- Ska man vara omnikanal måste man enligt mig ha samma erbjudande i alla kanaler, säger RoyalDesigns vd Magnus Pettersson till Ehandel.se.

Han är precis hemkommen från en Sverigeturné, under vilken han har hälsat på en del av de RoyalDesign-butiker som drivs som franchiseföretag. För det nya omnikanalskonceptet är inte goda nyheter för alla inblandade.

Investeringar för franchisetagare

Butikerna i Visby och Sundsvall har båda en omsättning som ligger stabilt på omkring tio miljoner kronor vardera. Därmed bedömer franchisetagarna för de butikerna att de inte har de finansiella muskler som behövs för att de ska kunna lägga om till omnikanal. 

- Vi pratar till exempel om digitala prisskyltar och annat som tillsammans innebär en investering på runt 200 000 kronor per franchisetagare. Det krävs att man har volym för att kunna hantera en sådan kostnad.

Hittills har RoyalDesigns franchisetagare i stor utsträckning själva kunnat styra över till exempel sortiment och hur pass mycket de har velat involvera företagets e-handel. Nu är dock tanken att RoyalDesign - som enligt Magnus Pettersson total sett har lagt över tio miljoner kronor på sin omnisatsning - ska bli ett mer enhetligt bolag, med samma koncept i alla kanaler. Till exempel ska bolaget införa en tjänst som går under namnet "Next day pick-up".

Royal Designs kommande butikk på Täby Centrum

"Blir mer centralstyrda"

Den går i korthet ut på att man som kund ska kunna hämta upp sina varor i vilken butik som helst nästa dag, oavsett i vilken butik eller kanal köpet har gjorts.

Annons
Annons

Därför ska det nya omnikanalkonceptet spridas från de första pilotbutikerna så fort "alla barnsjukdomar har gått över", som Magnus Pettersson uttrycker det. Mer exakt uppskattar han att det kommer att ta ett par månader innan alla butiker och e-handeln är helt synkade.

- Det här innebär att vi blir mer centralstyrda och det gäller hela landet och samtliga kanaler, säger Magnus Pettersson.

Butikerna står för mindre än 20 procent

I samma veva som alla kanaler hoppar på det nya omnitåget inför RoyalDesign också vad företaget beskriver som ett "A-sortiment". Det består av företagets 1 500 mest populära produkter, och blir nu obligatoriskt för alla butiker att ha i lager.

Några övriga butiksförändringar är inte inplanerade i dagsläget, men kan mycket väl bli verklighet längre fram. Magnus Pettersson nämner till exempel Malmö, Köpenhamn och Oslo som intressanta möjligheter.

- Vi är ett e-handelsföretag och även om vi ska ha fysiska butiker på lägen där det främjar vår verksamhet så står de inte ens för 20 procent av omsättningen. Det är online som vi satsar och är starka.

Nya sajten - "det ballaste som finns"

Med start i oktober, vilket är i samma veva som Täby-butiken har premiär, ska RoyalDesign även rulla ut sin nya hemsida. Med den väntar både ett nytt utseende och diverse tekniska finesser, och beskrivs av Magnus Pettersson som "en supergrej".

- Jag vågar faktiskt sticka ut hakan och säga att vår nya sajt - när den är intrimmad och klar - kommer att bli det ballaste som finns just nu. Så det är riktigt kul!

När Royal Design har stängt de tre aktuella franchisebutikerna och öppnat i egen regi på i Täby Centrum, kommer företaget totalt att ha åtta egna butiker och fem som drivs av franchisetagare.

Johanna Allhorn

Chefredaktör

Leder det dagliga arbetet med vårt redaktionella innehåll. Brinner för att hitta det senaste och hetaste inom e-handelsbranschen. Har tidigare varit reporter för flera nyhetsmedier och har erfarenhet från både dagspress och TV.

Annons
Efter förlusten - Zalando börjar ta betalt för frakten

Efter förlusten - Zalando börjar ta betalt för frakten

Vill motverka beställningar av endast en vara.

Annons
Annons
Michael Wictor lämnar Ehandel.se - han blir ny VD

Michael Wictor lämnar Ehandel.se - han blir ny VD

"Det är dags för mig att lämna över".

1
Två nya handelsproffs till Nellys styrelse

Två nya handelsproffs till Nellys styrelse

"Besitter lång erfarenhet av mode och digital marknadsföring".

Nya Polarn O. Pyret:

Nya Polarn O. Pyret: "En av Nordens snabbaste sajter"

"En app-liknande upplevelse".

2
Annons
Annons

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Modejätten lanserar digital personal shopper i Sverige

Modejätten lanserar digital personal shopper i Sverige

"Ett stort utbud gör det svårare för kunden att hitta det de söker".

Jollyrooms nya lagermaskin halverar packtiden

Jollyrooms nya lagermaskin halverar packtiden

Kartongknivar inte hållbart under Black Week.

1
Såldes av Qliro Group - förvärvar nu konkurrent

Såldes av Qliro Group - förvärvar nu konkurrent

HSNG kompletterar utbudet.

Annons
Annons

"På Black Friday skulle vi gråta över ett sådant resultat"

E-handlarna talar ut om helgens köpfest.

Kraftig orderökning när Singles Day intog Sverige

Avslöjar: Kraftig orderökning när Singles Day intog Sverige

Vi berättar hur det gick i helgen.

Annons
Annons
Annons
Jobb på Ehandel.se

Länna Möbler AB söker:

Content Manager

Vi söker en Inköps- och Marknadsassistent söker:

Inköps- och Marknadsassistent

BSA KÖK & BAD AB söker:

E-commerce Manager

Viron Media AB söker:

Webbredaktör/Marknadskoordinator


Om Ehandel.se

Vi är en objektiv community och nättidning utan ägarintresse från leverantörer. Vårt mål är att främja svensk e-handel genom att sprida kunskap.

Kontaktinformation

info@ehandel.se

Vill du annonsera?

marknad@ehandel.se

Bolagsinformation

EHANDEL SE AB
Orgno. 556861-7517

Emblem Emblem Emblem
×

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Varje fredag får du exklusiva nyheter först av alla samt en summering av hela veckan. Stäng denna ruta