Sålde myndighetsdokument till överpriser – förbjuds fortsätta

Tusentals konsumenter har anmält att de blivit lurade av webbsidan.

En 40-årig man från Stockholm har fått sin nätförsäljning stoppad av Patent- och marknadsdomstolen. Orsaken är att mannen genom sitt företag drivit flera sajter, däribland Trafikenheten.se, där han sålt nätbaserade trafik- och fordonstjänster som tillhandahålls av Transportstyrelsen, och i många fall till och med är gratis hos myndigheten. 

Sålde gratisblanketter dyrt 

Mannen har sålt dokument som körkortstillstånd, registreringsbevis och blanketter som behövs om man vill ställa av sin bil, på sammanlagt en handfull webbplatser som han drivit. 

Annons

För att marknadsföra sin verksamhet har han enligt domstolen använt sig av Google Adwords och köpt trafik på just de ord som människor googlar på när de vill hitta någon av tjänsterna mannen sålt. För att ytterligare lura kunderna menar domstolen att mannen designat sin webbplats så att det ska se ut som att besökaren kommit till en myndighets hemsida. 

100 samtal om dagen från konsumenter

Hela historien uppdagades då tusentals konsumenter började anmäla webbsidorna då de upplevde sig lurade av mannen, som tog bra betalt för “sina” tjänster.

- Polisen har under perioden den 27 december 2017 till den 18 april 2018 fått in 190 anmälningar gällande Trafikenheten.se. Konsumenterna har uppfattat att de utsatts för ett bedrägeri genom att vilseledas att betala för tjänster som de haft för avsikt att beställa av Transportstyrelsen, skriver domstolen i ett protokoll och fortsätter:

- Transportstyrelsen har fått in cirka 20 skriftliga klagomål per vecka och 100-150 telefonsamtal per dag till myndighetens kundtjänst, från konsumenter som vilseletts av Trafikenheten.se och som fått betala onödiga kostnader. 

Förbjuds fortsätta i väntan på dom

De många klagomålen från konsumenterna ledde till slut till att Konsumentombudsmannen, KO, nyligen stämde 40-åringen och nu går domstolen alltså på KO:s linje.

Bland annat utfärdar de ett så kallat interimistiskt beslut, där varje punkt är kopplat till ett vite på en miljon kronor. Någon dom har emellertid inte kommit ännu, men beslutet innebär alltså i praktiken att domstolen stoppar mannens verksamhet i väntan på domen. Och det är ett beslut som förstås välkomnas av KO.

- Vi är förstås nöjd med att domstolen delar vår syn på den här verksamheten och nu sätter stopp. Många konsumenter har vilseletts, säger Carolina Andersson, processråd för KO, i ett pressmeddelande.

"Vi är oroade över utvecklingen"

Hon tillägger att myndigheten är oroliga över utvecklingen med den här typen av fenomen.

Annons

- Vi är oroade över utvecklingen där webbplatser kan se ut som myndigheter, och det är otydligt vem eller vilka som står bakom och vad de tar betalt för. Som konsument kan det vara lätt att ta miste när man googlar på en tjänst, säger Carolina Andersson.

Företagaren bakom webbplatsen förbjuds även att marknadsföra trafik- och fordonstjänster som ger konsumenterna intrycket av att det är en myndighet som står bakom.

Webbsidan på Trafikenheten.se tycks efter domstolens beslut nu ha plockars bort från nätet.

Annons