Snart rullar det självgående robotar på Londons gator

Med start i nästa månad inleder Skype-grundarna testerna av sina självkörande leveransrobotar i Storbritannien.

I november 2015 berättade vi om Skype-grundarna Ahti Heinlas och Janus Friis senaste projekt, självgående robotar som ska ta hand om e-handelsleveranser. Starship, företaget bakom satsningen, planerade att inleda pilottester i början av 2016, och nu ska robotarna snart rullas ut på Londons gator.

Till en början ska de självkörande och batteridrivna lådorna på hjul testas för lokala leveranser i Greenwich, en stadsdel i sydöstra London, men förhoppningen är att robotarna ska bli en populär leveransmetod för många mindre lokala företag.

Annons

Dels för att robotarna ska vara 10-15 gånger billigare än traditionella leveransmetoder. De ska även vara tämligen miljövänliga och förbruka mindre energi än en glödlampa.

Robotarna kan bära vad som motsvarar två till tre matkassar, har en batteritid på cirka två timmar och tanken är att de ska kunna leverera inom en 30-minutersradie från sin bas. De tar sig fram i den modesta farten av drygt sex kilometer i timmen och är programmerade för att undvika olika typer av hinder samt fotgängare och cyklister.

Kan skälla på nosiga robotvältare

Robotarna använder sig av ett internt navigationssystem och ska helt på egen hand kunna sköta uppdraget från start till mål. Något som även gör det möjligt för mottagaren att följa sin leverans hela vägen hem till dörren, eller dit de ämnar få den.

För att ingen ska kunna knycka innehållet är ”lastutrymmet” låst och kan endast öppnas av mottagaren med hjälp av en smartphone. Men alla dessa bråkmakare som rumlar runt på gatorna och vill robotarna illa, vad ska man göra åt dem undrar du säkert? Jo, det ska vi berätta för dig.

Förutom att den självkörande lådan är utrustad med nio kameror, som kan ta bilder på eventuella våldsmakare, kan den ge dem en varning med hjälp av en inbyggd mikrofon och högtalare. En operatör kan även ta över kontrollen på distans om roboten hamnar i trubbel.

Annons