Skype-grundaren vill leverera med självkörande robotar

Glöm drönarna, i början av nästa år inleds pilottester med självgående robotar som ska ta hand om e-handelsleveranser.

Medan Amazon, och flera andra med dem, jobbar för att få igång drönarleveranser finns det de som tittar på alternativa lösningar. Till exempel Starship, ett tech-företag startat av Ahti Heinla, medgrundare av Skype.

Istället för att leverera med flygande farkoster planerar det London-baserade bolaget att använda sig av självkörande robotar för att få ut paketen till kunderna.

Annons

Än så länge befinner man sig i prototypstadiet men tanken är att den lilla roboten ska kryssa runt på trottoarerna i gånghastighet för att leverera hela vägen hem till dörren på en tid som passar mottagarna.

– Vår vision kretsar kring tre nollor - noll kostnader, noll väntetid och noll miljöpåverkan. Vi vill skaka om lokala leveranser som Skype gjorde med telekommunikation, säger Ahti Heinla.

Rullas ut under 2016

Robotarna kan bära vad som motsvarar två matkassar och leverera inom en 30-minutersradie från sin utpost. När de har gett sig ut på sitt uppdrag kan mottagaren följa leveransen via en app och endast den som ska ta emot paketet kan öppna roboten för att plocka ut sändningen. Något som ska hindra att någon stjäl innehållet men också ökar risken för att något plockar med sig hela rasket.

Roboten använder sig av ett internt navigationssystem och ska helt på egen hand kunna sköta uppdraget från start till mål, men det finns mänskliga operatörer som övervakar flottan med leveransrobotar.

Enligt Starship kommer robotarna att pilottestas i USA, Storbritannien samt ett antal andra länder under 2016. Robotarna ska vara 10-15 gånger billigare än traditionella leveransmetoder, de ska även vara tämligen miljövänliga och förbruka mindre energi än en glödlampa.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!