Sökjätten utmanar nätjätten med egen röststyrd e-handel

Echo vs Home.

Google meddelade sent igår att det är dags att e-handla med rösten. Sökföretaget ger sig in på den marknaden som hittills helt dominerats av Amazon och deras smarta högtalare Echo, som i sig innehåller röstassistenten Alexa.

Precis som Alexa ska nu Googles smarta högtalare, med namnet Google Home, kunna ta emot dina beställningar via din röst. Du kan helt enkelt be Google Home att köpa lite hushållspapper medan du exempelvis står och diskar och inser att det börjar ta slut.

Annons

Frågan är var någonstans ifrån Google beställer de varor du ber om. Amazons Echo-högtalare har förstås världens största nätbutik bakom sig vilket möjliggör att i princip skicka ut vad som helst till kunden.

Shoppingnätverket Google Express

E-handelsfunktionen i Google Home ska förlita sig på Google Express vilken består av en grupp detaljhandlare, strax över 40 stycken, som ingår sökjättens medlemskap för fri frakt. Google Express är förmodligen inte lika heltäckande som Amazons utbud men det innehåller ändå stora butiker som Target, Staples, Walgreens och så vidare.

Det kommer alltså att gå att få hem en hel del förnödenheter via Google Home. Både Echo och Homes beställningsmöjligheter är dock begränsade till USA än så länge.

"Andra appar och tjänster"

Med Amazon Echo behöver kunden inte heller ange några uppgifter, då Amazon redan har dessa, medan Google Home behöver ditt kreditkort och adress innan du kan börja e-handla med rösten.

Det mest spännande med Googles lansering kan vara att man, i och med att man inte har en egen e-handel, öppnar för samarbeten med andra:

- Detta är bara början på vad som är möjligt inom e-handel med Google Assistant. Under de kommande månaderna kommer vi att fortsätta att lägga till nya funktioner och att göra det möjligt med inköp för andra appar och tjänster, säger David Wang, produktchef för Google Assistant, tjänsten som ligger till grund för den nya funktionen.

Annons