Stabilt Q2 för Mekonomen – nu byggs nya centrallagret

Intäkterna ökade med 1 procent - men koncernen är i akut behov av 100 nya medarbetare.

Mekonomen, som den senaste tiden satsat allt mer på e-handel, har haft ett andra kvartal utan större förändringar. Det framkommer av företagets delårsredovisning som släppts nu på morgonen. 

Intäkterna under kvartalet ökade med 1 procent till 1573 miljoner kronor, jämfört med samma period förra året. Försäljning i jämförbara enheter var oförändrad. EBITA ökade till 203 miljoner, jämfört med 189 miljoner under Q2 året innan.  

Annons

Vill vinna tillbaka marknadsandelar

VD Pehr Oscarson konstaterar att även om försäljningsutvecklingen varit stabil, så har företaget flera utmaningar att handskas med framöver.

- Även om utvecklingen gick i rätt riktning är arbetet med att vinna tillbaka marknadsandelar inom Mekonomen Sweden fortsatt en utmaning och ett av våra största fokus framåt. Kostnads- och effektiviseringsprogrammet löper på enligt plan och bidrog positivt till lönsamheten i kvartalet, skriver han som en kommentar i redovisningen.

Mekonomen bedömer också att helåret 2017 har förutsättningar för "en starkare totalmarknad", särskilt då nybilsförsäljningen är stark i både Norde och Sverige, vilket företaget märkt av.

Nytt centrallager byggs

Nu väntar ett gemensamt centrallager för kedjans olika verksamheter, vilket håller på att byggas. Därtill är flera andra projekt på gång att sjösättas innan året är slut.

- Nu färdigställs våra framtida plockstationer och uppackningsstationer i ett angränsande område i den befintliga byggnaden. Även projektet med vår nya digitala reservdelskatalog fortgår enligt plan och vi planerar att påbörja lanseringen under 2017, skriver Oscarson.

Akut behov av 100 nya medarbetare

Han konstaterar också att företagets primära fokus kommer att ligga på lönsam försäljningstillväxt. Däremot finns ett potentiellt orosmoln, orsakat av arbetskraftsbrist.

- En stor utmaning för branschen är bristen på fordonsingenjörer, ett begrepp som ligger mer i tiden än begreppet mekaniker. Fler bilar som körs längre sträckor och färre verkstäder har medfört att Mekonomen Group omgående kan sysselsätta 100 nya medarbetare i våra verkstäder. För att underlätta för våra verkstäder erbjuder vi dem numer även stöd kring rekrytering.

LÄS MER: Mekonomen levererar reservdelar med drönare

Annons

Annons