Storsatsning på e-handelsboxar till svenska flerbostadshus

"Helt nya förutsättningar för hur svensk e-handel kommer att se ut i framtiden".

Bara några dagar efter att Amazon tillkännagivit en superstor satsning på paketskåp i flerbostadshus i USA, kommer nu nästa utveckling på området - denna gång i Sverige.

LÄS ÄVEN: Hundratusentals paketskåp placeras ut i ny jättesatsning

Annons

Företagen Dinbox och Qlocx har nu gått samman i vad som ska vara en storsatsning på paketboxar i de svenska trapphusen. Boxar som alltså ska kunna ta emot e-handlade paket. Även om konceptet har provats tidigare så säger sig konstellationen vara först i Sverige med att få till den här lösningen samtidigt som "logistiken faktiskt fungerar".

"Match made in heaven"

Dinbox ska ha en lång erfarenhet av fastighetsboxar och Qlocx jobbar med så kallade leveranslådor, en större brevlåda gjord för paket. Den senare har vi tidigare skrivit om när de ingick ett samarbete med Bring kring paketleveranser till husägare. Nu slår man ihop sitt kunnande i ett försök att skapa framtidens paketleverans, som alltså ska ske till paketboxar i flerbostadshus.

- I min värld är detta en match made in heaven. Qlocx står för en väldigt efterfrågad tjänst, och vi har infrastrukturen och över 75 procent av svenska fastighetsboxmarknaden, så vi siktar att på kort tid täcka väldigt stor del av denna nya marknad, säger Olle Årman, vd på Dinbox, i ett pressmeddelande.

Kan även returnera varor

Det nya systemet, som företagen satt ihop, ska koppla ihop uppgifterna från e-handlaren, transportören och mottagaren tillsammans med uppgifter om dimensioner och tillgänglighet i paketboxen.


Fastighetsbox med större fack för stora paket

Transportören använder sin handdator för att öppna facket och kunden använder en app i sin mobiltelefon. Kunderna ska inte bara kunna ta emot paket utan även returnera dem med hjälp av det nya systemet.

- Paketboxen kommer revolutionera hur konsumenten hanterar sina leveranser både i mottagandet och i returerna. Genom att ta bort kravet att man fysiskt behöver vara på plats för att ta emot och returnera sina leveranser samtidigt som man får dem hela vägen hem till fastigheten så tar det bort den största friktionen för att e-handla, säger Christian Åsheim, vd på Qlocx.

Olle Årman går så långt att han menar på att deras nya lösning är ett måste för att e-handeln ska fungera framöver:

Annons

- Jag skulle nästan vilja påstå att detta är en förutsättning för att få en fungerande e-handel, vem vill enkelt klicka hem ett par skor när det sen tar en halvtimme att hämta ut dem hos ett ombud? Detta är framtiden och exakt det som konsumenterna efterfrågar, säger Olle Årman.

Annons