Stort testområde för drönare öppnas i Västervik

Fyra gånger sex mil stort område ska reserveras för utprovning av drönare.

Sveriges första område för testflygning av drönare planeras nu i Sverige. Detta efter att forskningsinstitutet SICS East lämnat in en ansökan hos Transportstyrelsen. Det berörda området är ett fyra gånger sex mil stort område i Västervik.

- Tanken är att det ska bli ett område där man ska kunna prova och utveckla drönare och tjänster som är förknippade det i olika sammanhang, säger Rémi Vesvre, ledningsstrateg på Transportstyrelsens sjö- och luftfartsavdelning, till Ehandel.se.

Annons

Vill hyra ut området till utländska företag

Planen för SICS East är att man inom området på sikt ska kunna hjälpa företag som vill utforska drönarnas möjligheter. Då är ett separat område nödvändigt.

- I slutändan ska de bygga någon form av kommersiell uthyrning. Därför vill de skapa en bubbla, ett område där annan flygtrafik inte förekommer så att de inte riskerar att krocka med någon annan, säger Rémi Vesvre.

Idag domineras drönar-marknaden av kinesiska produkter, men detta kan alltså på sikt komma att ändras. Samtidigt är en vision för projektet att locka företag från andra länder till Västervik. Lantbruksgymnasiet utanför Västervik har också kontaktats för ett eventuellt framtida samarbete.

Annons