Svenskt bolag lägger 300 miljoner på nätmathandel

Värdering på 2,24 miljarder.

Kolonial är Norges motsvarighet till Mathem och Mat.se och nätbutiken har gjort sig känd för att experimentera med nya leveranslösningar, som till exempel en självgående butik som kör ut kundernas näthandlade mat.

LÄS ÄVEN: Leverans från förarlös butik nästa steg för nätmaten

Annons

Den norska nätmatbutiken hade tidigare en stark konkurrent i Komplett-backade Marked.no som försökte hinna i kapp när det kom till e-handeln med mat i Norge. I början av 2018 stod det dock klart att Marked.no lade ner sin verksamhet efter att ha förlorat hundratals miljoner sedan starten.

LÄS ÄVEN: E-handel passerar 100 miljoner - stänger nu ner verksamheten

Kolonial är numera alltså ganska ensam när det kommer till renodlade nätmathandlare i landet och omsättningen förra året ska ha landat på runt 800 miljoner norska kronor.

"En drömpartner för oss"

Nu meddelar det svenska investmentbolaget Kinnevik att de investerar 300 miljoner norska kronor i Kolonial, via en nyemission och köp av befintliga aktier. Investeringsrundan ska värdera Kolonial till 2,24 miljarder norska kronor, enligt Ehandel.com.

- Kinnevik är en drömpartner för oss. Vi känner att både den strategiska visionen och värderingarna i bolagen överensstämmer väl. Vår ambition är att göra matvaruhandel till en enkel och inspirerande aktivitet för alla, samtidigt som vi bidrar med frihet till våra kunders vardagsliv. Kinnevik har den rätta expertisen och det rätta tankesättet för att hjälpa oss under den här resan och vi är väldigt förväntansfulla över att jobba med dem, säger Karl Munthe-Kaas, vd för Kolonial.no, i ett pressmeddelande.

Kinnevik blir efter affären näst största ägare i Kolonial, efter Rasmussengruppen, och det svenska bolagets andel hamnar på 15 procent.

- Vi är glada över att leda finansieringsrundan i Kolonial.no, ett företag som passar väl in i vår investeringstes om att använda teknologi för att erbjuda kunder fler och bättre valmöjligheter. Vi har blivit imponerade av grundarna och vad de har åstadkommit under en relativt kort tidsperiod. Kinnevik är väl positionerat för att stötta teamet att driva tillväxten i verksamheten och vi ser fram emot att jobba tillsammans med Kolonial.no för att uppnå deras mål, säger Kinneviks Investment Director Andreas Bernström.

Annons
Annons