Leverans från förarlös butik nästa steg för nätmaten

Kolonial.no testar ett nytt grepp för att leverera till dörren i Norge.

Kolonial.no är Norges största matbutik på nätet och ska det senaste året ha ökat sin försäljning med över tusen procent. Företagets kunder får välja mellan att hämta upp sina varor på ett utlämningscenter eller att få varorna hemkörda mot en extra avgift. Nu verkar dock en helt ny leveransmetod vara på intåg. I ett pressmeddelande berättar e-handlaren nämligen att nästa steg blir självkörande butiker som kunderna ska kunna beställa hem, ungefär som en taxi.

- Vårt mål är att utnyttja teknologin maximalt för att ge kunderna en ännu bättre köpupplevelse till ett ännu lägre pris. Det är så vitt vi vet den första gången det genomförs försök med självkörande matbutiker, säger Jon Kåre Stene, operativ chef för Kolonial.no, i ett pressmeddelande.

Annons

Affären ska rymmas i en elbil som alltså förs fram utan en chaufför. Bilen, av modellen EZ10, ska ha en hastighet på 20 kilometer i timmen och styrs via radar och GPS. Samma elbilsmodell ska ha använts som turistbuss i Singapore och i kollektivtrafiken i Helsingfors.

"Positiva signaler från myndigheterna"

Hittills har butiken bara testats i väldigt begränsad skala men enligt Kolonial.no kan butiken finnas på de norska gatorna inom tre till fem år. De ska både kunna ta hand om leveranser såväl som upphämtning av returer.

- Vår långsiktiga vision är att kunna ha ett självkörande upphämtningsställe som går från våra lager och terminaler till så nära våra kunder som möjligt. Det skulle kunna erbjuda kunderna full flexibilitet när det kommer till upphämtningstidspunkt för kunden kombinerat med hemleveransens bekvämlighet.

Som många andra e-handlare säger sig Kolonial.no också vara intresserade av att leverera med drönare. Både det och matbutiken utan chaufför kommer dock att kräva tillstånd av de norska myndigheterna.

- Vi har fått positiva signaler från myndigheterna om att detta kan ske fort, och då ska vi vara redo, avslutar Jon Kåre Stene.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!