Toys R Us nära kollaps – över 3000 kan få gå

Riskerar "Death by Amazon".

Leksaksbutiken Toys R Us har under de senaste åren fått tampas med rekonstruktioner på flera håll i världen, och så sent som i januari stod det klart att kedjan skulle stänga en femtedel av sina butiker i USA.

LÄS ÄVEN: Storsatsar på e-handel och stänger 180 butiker

Annons

Nu står det klart att företaget har hamnat i svårigheter även i Storbritannien, där Toys R Us nu uppges vara nära konkurs. Anledningen ska även denna gång vara den ökande e-handeln, eller "Death by Amazon", som den brittiska nyhetssajten MailOnline benämner det hela.

Anställda kommer att "påverkas"

Enligt bland andra Reuters står hoppet till att lyckas sälja Toys R Us till en ny ägare, något som dock redan har försökts utan framgång.

- Vi kommer att göra en ordentlig genomgång av vår butiksportfölj under de kommande veckorna, och vi kommer att göra allt vi kan för att hitta en ny ägare till hela eller delar av företaget, säger Simon Thomas, partner på rekonstruktionsfirman Moorfields, i ett uttalande.

Toys R Us ska i dag ha över hundra butiker, och totalt 3 200 anställda, i Storbritannien. Simon Thomas uppger att det är troligt att många av medarbetarna kommer att "påverkas" av förloppet.

LÄS ÄVEN: Efter konkurshotet: Toys R Us öppnar marknadsplats

Utförsäljning i 25 butiker

Butikerna kommer att vara öppna tills vidare, men kunder som har presentkort på Toys R Us i sin ägo, uppmanas enligt CNBC att använda det så snart som möjligt. Företaget har också flaggat för "closing down sale" i totalt 25 av sina brittiska butiker.

Enligt Mail Online har Toys R Us brittiska avdelning för närvarande skulder på 15 miljoner brittiska pund, vilket motsvarar drygt 170 miljoner svenska kronor. Toys R Us situation i Storbritannien uppges inte ha någon påverkan i andra länder där kedjan är närvarande.

Annons
Annons