Tyska Amazon-anställda lägger återigen ner arbetet

E-handlaren har drabbats av ännu en strejk. Den här gången är det anställda vid Amazons lager i tyska Graben och Leipzig som lagt ner packtejpen.

I förra veckan gick anställda vid Amazons lager i Koblenz ut i strejk och i julas uppmanade det tyska fackförbundet Verdi arbetare vid sex av Amazons nio distributionscentraler i landet att lägga ner arbetet. Nu är det alltså dags igen.

Under tisdagen har Verdi tagit ut anslutna lagerarbetare i den sydtyska staden Graben i strejk och enligt den tyska tidningen Die Welt, har fackförbundet även uppmanat Amazon-anställda vid e-handlarens distributionscentral i Leipzig att gå ut i strejk.

Annons

Totalt omfattas runt 400 arbetare av stridsåtgärden men Amazon tar som vanligt det hela med en axelryckning. E-handelsjätten, som har mer än 10 000 heltidsanställda lagerarbetare i Tyskland, hävdar precis som vid tidigare tillfällen att strejken inte kommer att påverka kunderna.

Kräver lön enligt kollektivavtal

Verdi har organiserat strejker vid upprepade tillfällen vid Amazons lager i Tyskland sedan våren 2013. Det för att få e-handlaren till att höja lönen för sina lageranställda i enlighet med de kollektivavtal som gäller för detaljhandels- och postorderindustrin i Tyskland.

Än så länge har effekterna varit små och Amazon har vid upprepade tillfällen avvisat förbundets krav med argumentet att avtalen gäller lagerpersonal samt logistikarbetare, och att de baserat på det, betalar löner som är högre än genomsnittet.

Om dagens aktioner kommer att ha någon effekt återstår att se men troligt är att vi kommer att få se liknande strejker även framöver.

Annons