VD-bedrägerier ökar kraftigt: ”Tror att det är mer än 1000%”

Webhallens VD inte ensam om att ha fått sitt namn kapat av bedragare.

I våras kunde vi berätta att Webhallens VD Wilhelm Sporrongs namn hade använts i ett bedrägeriförsök. Nu visar nya siffror att han knappast är ensam om sitt öde.

Enligt ett pressmeddelande från Inyett, ett företag som ska göra digitala transaktioner säkrare, har antalet anmälda VD-bedrägerier i Sverige ökat med åtminstone tusen procent på ett år.

Annons

- Ökningen är alarmerande och tyvärr finns det en stor risk att siffrorna ökar i framtiden. Bedragarna är smarta och mycket innovativa, säger Jone Sølvik, VD på Inyett i ett pressmeddelande.

Och han får rätt av Jan Olsson, förundersökningsledare vid polisens nationella bedrägericenter.

- Jag tror att det är ännu mer än tusen procent, säger han på telefon till Ehandel.se.

170 miljoner i en transaktion

Så kallade VD-bedrägerier går i regel ut på att en bedragare utger sig för att vara till exempel VD i ett visst bolag. Sedan kontaktar denne ett annat bolag och ber om någon form av inbetalning.

Enligt Jan Olsson har det hänt att skandinaviska bolag blivit av med så mycket som 170 miljoner i en enda felaktig transaktion. Det är dock betydligt vanligare att den stulna summan ligger på mellan 300 000 och 400 000 kronor.

- Det som ofta händer är att man skickar ett mail till ett mellanstort företag och ber om en utbetalning. Det är oftast inte speciellt svårt att ta reda på vem som är VD eller liknande där, säger Jan Olsson.

Vid så kallade VD-bedrägerier är det enligt Jan Olsson vanligt att bedragaren sitter i ett annat land. Om bedrägeriet upptäcks inom 24 timmar kan det drabbade företaget kontakta sin bank och förhoppningsvis stoppa utbetalningen. Har pengarna däremot gått vidare ut i Europa, eller till och med lämnat kontinenten, blir det däremot betydligt svårare, menar Jan Olsson.

 

Annons

Annons