Webhallens VD används i stort bedrägeriförsök

E-handlaren varnar för en våg av mindre sofistikerade, men ack så jobbiga, bedrägeriförsök.

Webhallen vann igår pris för Årets omnikanal men tyvärr har man inte tid att fira. Nätbutiken är just nu indirekt utsatta för ett ganska jobbigt bedrägeriförsök om än inte speciellt sofistikerat.

Bedragare har utgett sig för att vara Webhallens VD och har i Wilhelm Sporrongs namn lagt beställningar hos e-handlarens leverantörer. Man använder mailadresser från snarlika domäner och försöker sedan få leverantören att skicka till en annan adress, som då går till bedragaren istället för Webhallen.

Annons
Annons

- I veckan har vår VD, Wilhelm Sporrong, blivit uppmärksammad på att man försökt använda hans identitet i bedrägeriförsök. Bedragaren försökte, med hjälp utav förfalskad legitimation, få igenom ett antal ändringar i Webhallens avtal med samarbetspartnern, man har även försökt göra varuinköp med denna falska information, skriver företaget i ett mail till sina leverantörer.

Vi frågade Anton Nilsson som är marknadschef på nätbutiken om deras VD blivit utsatt för någon form av identitetsstöld.

- Långt ifrån så sofistikerat som id-kapning. Fejkade mailadresser med beställningar till externa leveransadresser. Vad vi hört är det många som verkar råka ut för det här just nu, säger Anton Nilsson.

Ingen fara för kunder

Det ska inte vara någon fara för nätbutikens kunder och Anton menar på att det främst är leverantörerna som hamnar i kläm.

- Det är främst våra leverantörer som kan råka illa ut genom att skicka ordrar till personer som inte har med oss att göra, säger Anton och fortsätter.

- Det är väldigt basic bedrägeri. Utger sig för att vara anställd hos oss via en mailadress som till exempel är @webhallensverigeab.se och ber våra leverantörer att skicka x antal av något direkt till en "kund".

"Snälla stäng vår möjlighet att beställa"

Enligt bolaget är det fler än Webhallen som är drabbade av detta just nu och problemet är att det sker i stor skala.

- Det har nog hänt de flesta förut att man försökt sådant här vid enstaka tillfällen. Däremot så bokstavligt talat spammar de ”alla” just nu. Och de verkar göra det mot fler än bara Webhallen vad vi förstått, säger Anton Nilsson.

Annons
Annons

Webhallen har idag skickat ut ännu ett mail till leverantörerna där man än en gång varnar för bedrägeriförsöken samt anger bolagets alla leveransadresser samt ber dem dubbelkolla eventuella mailadresser så att de är ifrån Webhallen.com och inget annat.

- Until further notice please shut down any ability for any Webhallen accounts to place orders via your online services, skriver företaget.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!