Exklusivt: Världens första obemannade butik expanderar

Konceptet har uppmärksammats världen över och nu ser Eket i Örkelljunga kommun ut att få landets, och kanske världens, andra obemannade butik.

Robert Ilijasons obemannade butik i skånska Viken har fått stor uppmärksamhet, både i Sverige och utomlands. Dygnet runt-butiken, som är helt obemannad, låter kunderna skanna sina varor med en app, och man tar sig in i lokalen med hjälp av Mobilt BankID.

Redan när vi berättade om den revolutionerande butikssatsningen i januari avslöjade grundaren Robert Ilijason att nya butiksöppningar i samma stil inte var någon omöjlighet. Nu är planen att öppna en butik till före sommaren och “förhoppningsvis några till i år”.

Annons

Är det bestämt vilken by som får nästa butik?

- Det blir med största sannolikhet Eket i Örkelljunga kommun. Både byföreningen och kommunen har varit väldigt tillmötesgående och hjälpsamma så det känns som ett bra nästa steg.

Får förfrågningar från andra länder

Näraffär Viken har den senaste tiden blivit omskriven av bland andra The New York Post, The Sydney Morning Herald och The Daily Mail. Robert Ilijason berättar att han får massvis med frågor från olika håll. Det vanligaste är att personer i andra länder ber om hans hjälp för att dra igång en liknande satsning i deras hemländer, alternativt om Robert Ilijason kan öppna en butik där de bor.

Hur ser du på den internationella uppmärksamheten?

- Jag tycker det tydligt visar att det finns ett behov. Vi vill inte behöva anpassa oss efter öppettider och tillgänglighet. Många fler skulle sannolikt lämna städerna om snarlik service fanns i byarna.

Vad gäller originalbutiken så har den nu haft öppet i två månader. Det hela rullar på och tekniken fungerar, men raden av kunder ska inte ha varit så lång att butiken än så länge skulle kunna utmana en traditionell näraffär.

- Det blir mer av ett komplement. Men det primära målet är att hjälpa byar som saknar butik idag, säger Robert Ilijason.

Annons
Annons