Världens hetaste produkt? – Tusentals förbokningar och redan ”utsålt” överallt

"Trycket har varit massivt".

Oavsett om det är medvetet eller ej så kan Nintendo just nu sitta på världens mest eftertraktade produkt inom e-handeln. Det gamla tv-spelsbolaget rider just nu på retro-vågen och efter att ha släppt sin klassiska 8-bitskonsol, Nintendo Entertainment System, i en miniutgåva i slutet av förra året så är det nu dags för deras 16-bitskonsol att få nytt liv.

NES Classic Mini möttes av en oväntad hög efterfrågan när den släpptes förra året och Nintendo hade uppenbarligen inte räknat med suget som fanns efter retro-konsolen. Planen sades hela tiden vara att ge ut konsolen i en begränsad utgåva men Nintendo tvingades göra fler NES Mini än de hade tänkt och förlängde även försäljningsperioden. Trots det stod många utan någon konsol och den såldes snabbt på sajter som Ebay för flera gånger försäljningspriset, vilket den fortfarande gör.

Annons


NES Classic Mini

Konsolen har sedan april i år slutat att tillverkas. Många undrar vad Nintendo pysslar med då de lämnar pengar på bordet genom att ta bort en produkt som massor av människor fortfarande vill köpa. Om det primära målet är att bygga upp hype för dessa produkter har de dock lyckats fantastiskt bra.

Precis när NES Mini-hypen lugnat ner sig lite sig så meddelade Nintendo häromdagen att de nu släpper sin konsol Super Nintendo i samma typ av limiterad miniutgåva, också kallad SNES Classic Mini. Svenska spel- och datorbutiker var tidiga på den globala scenen att börja ta emot förhandsbokningar på konsolen, som dock först väntas komma in i lager i slutet av september i år.


SNES Classic Mini

"Först i Sverige att få upp den"

Vi kontaktade några svenska butiker som var snabba på bollen och häromdagen drog igång förhandsbokningarna för den nya konsolen, SNES Classic Mini, på sina sajter.

Hur högt tryck har det varit?

- Vi var först i Sverige med att få upp den, till och med före många spelsajter. Så det har varit helt galet tryck! säger Johan Wahlberg, marknadschef på datorbutiken Inet.

Webhallen instämmer med kollegan Inet.

Annons

- Trycket har varit massivt på SNES Classic Mini, efter mindre än ett dygn fick vi dra i nödbromsen. Och då har vi ändå tagit i beaktning att Nintendo har gått ut med att de kommer att leverera större kvantiteter än NES Classic Mini! säger Fredrik Rosenvik, kommunikationschef på Webhallen.

"Tror inte de kommer kunna leverera"

Kan ni säga något om hur många bokningar som kommit in?

- Kan inte ge exakt antal, men det är tusentals, säger Johan Wahlberg.

Tror ni att Nintendo kommer kunna leverera ordentligt denna gång eller kommer det att bli begränsat som med NES Classic?

- Jag tror inte de kommer kunna leverera till alla trots uttalanden från Nintendo att de kommer tillverka betydligt fler än föregångaren, säger Johan Wahlberg.

- Med tanke på mängden inkommande bokningar från retro-fans och nostalgiska kunder skulle vi säga att intresset är betydligt större än för föregångaren, vi hoppas att fabrikerna är redo att möta efterfrågan, säger Fredrik Rosenvik.

De svenska butikerna är dock inte ensamma. Samma sak händer över hela världen. Om Nintendo inte kan möta efterfrågan denna gång så är förmodligen konsolen redan slut med tanke på alla förbokningar som ska ha kommit in.

Nintendo sålde ut på minuter

Nintendos brittiska sajt ska ha sålt ut på bara några minuter. USA verkar inte ha öppnat för förbokningar ännu, rapporterar bland annat Ars Technica. I princip alla stora brittiska återförsäljare har dock stängt sina förbokningar. Konstigt nog har det redan börjat dyka upp SNES Classic Mini-konsoler på Ebay med rejäla påslag på priset, som annars väntas landa runt 80 dollar.

Om Nintendo verkligen har ökat tillverkningskapaciteten denna gång kan de förstås också sitta på en rejäl försäljningssuccé, efter den uppdämda efterfrågan som har byggts upp efter problemen med den tidigare lanseringen. Den förra konsolen såldes i över 2 miljoner exemplar, vilket Nintendo hade räknat med skulle vara tillräckligt.

Annons