Ville förbjuda e-handel med alkohol – förslaget går vidare

"Har för avsikt att gå vidare i någon form".

Den som handlar alkohol på nätet måste själv stå för transporten till Sverige. Så hade verkligheten sett ut nu ifall den nya lagen om distanshandel av alkoholdrycker hade blivit verklighet den 1 januari 2018, som det var tänkt. Men så blev det inte, och nu återstår det att se vad lagförslaget kommer att leda till.

Vi återkommer till det, men först ska vi gå ungefär ett år tillbaka i tiden och titta på vad det egentligen var som hände när lagförslaget - med namnet “Reglering av distanshandel med alkoholdrycker” - presenterades hösten 2016.

Annons

LÄS ÄVEN: Ny lag ska förbjuda e-handeln med alkohol

I ett försök att begränsa tillgången till alkohol, med den påstådda ambitionen att förbättra den svenska folkhälsan, tog Socialdepartementet fram ett lagförslag som skulle göra det i princip omöjligt för svenska konsumenter att beställa alkohol på nätet.

E-handelskunder skulle sköta frakten själva

Eftersom Systembolaget har monopol på alkoholförsäljning till konsumenter i Sverige, är de aktörer som säljer till svenska konsumenter placerade i andra EU-länder, inte sällan Danmark eller Tyskland. Om lagen skulle bli verklighet hade konsumenterna själva behövt ta hand om frakten till Sverige, och då försvinner ju själva poängen med att e-handla. Nätvinhandlarnas Branschorganisation meddelade att lagen, om den gick igenom, skulle innebära en dödsstöt för deras medlemmar.

LÄS ÄVEN: Nätvinhandlarna om dråpslaget: "Det finns ingen rättslig grund"

Även om den officiella anledningen var att värna den svenska folkhälsan, medgav den dåvarande folkhälsoministern Gabriel Wikström (S) att utspelet också hade ett annat syfte.

LÄS ÄVEN: Spritförbud på nätet sågas av Folkhälsomyndigheten

Sågades av Folhälsomyndigheten

Men efter att ett antal tunga aktörer - som Folkhälsomyndigheten och Sveriges Advokatsamfund - avfärdat förslaget, föll en kompakt tystnad över hela projektet. I samma veva valde Gabriel Wikström att lämna sin post efter en tids sjukskrivning, varpå ärendet togs över av Annika Strandhäll (S), som i samma veva blev ny socialminister. 

LÄS ÄVEN: "Det handlar om att säkerställa Systembolagets ensamrätt"

Annons

Ehandel.se har upprepade gånger under 2017 sökt Socialdepartementet för att fråga hur det går med den nya lagen, men varje gång bara fått besked om att "ärendet bereds". Victor Harju, pressamordnare på Socialdepartementet, och presskontakt för Annika Strandhäll, gav den 18 januari följande besked i ett mejl till Ehandel.se:

- Vi har inte beslutat exakt hur vi ska gå vidare med frågan ännu, men det kommer att ske under våren. Mer än så är dessvärre svårt att säga i dagsläget.

Tas till riksdagen 20 mars?

Nu kan Ehandel.se dock avslöja att lagförslaget om “reglering” av distanshandel med alkoholdrycker är långt ifrån nedlagt. Det står nämligen med på regeringens propositionsförteckning för våren 2018, och ska överlämnas till riksdagen den 20 mars.

Men från Regeringskansliet är det fortsatt tyst. I slutet av januari tog vi kontakt med Victor Harju igen.

- Vi har för avsikt att gå vidare i någon form. Frågan bereds ju däremot fortsatt, så jag kommer att få återkomma när det finns mer att säga, skrev han då.

Nu återstår bara någon enstaka vecka till ärendet - enligt propositionsförteckningen - ska tas upp i riksdagen.

Bortsett från de oklarheter som funnits tidigare, som till exempel hur förslaget ska fungera ihop med EU:s regler, är frågan dock om ärendet ens kommer att hinnas med. Den 20 mars ska riksdagen enligt listan nämligen även ta ställning till "kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden" och "inkorporering av FN:s konvention om barnets rättigheter". För att nämna några exempel.

"Finns så många argument mot lagen"

En som väljer att ta det hela med ro är Ilona Schäfer, som har tagit över som ordförande för Nätvinhandlarnas Branschorganisation.

- Det fanns så många argument mot den här lagen och jag tycker att vi gjorde ett bra jobb med att visa på att det skulle gå emot EU:s lagar om den blev verklighet, säger hon, och fortsätter:

- Vi vet inte vad som händer härnäst, men vi är inte särskilt oroliga.

LÄS ÄVEN: IOGT-NTO: "Blev lovade ny lag redan 2015"

Ehandel.se har på nytt sökt Victor Harju och Socialdepartementet för att få en uppdatering kring vad som händer med lagförslaget om reglering av distanshandel med alkoholdrycker. Fortsättning lär följa.

UPPDATERING: Efter att artikeln publicerats fick vi ny information från Victor Harju, som medddelar att förslaget lever vidare men att någon diskussion i riksdagen den 20 mars inte längre är aktuell.

- Den planerade tidpunkten för beslut och att överlämna proposition till riksdagen om reglering av distanshandel med alkoholdrycker har ändrats och skjutits upp. Regeringskansliet har kommit fram till att frågan behöver tittas på och beredas mer, därför kommer beslut inte hinna ske före sommaren, skriver han i ett mejl till Ehandel.se.

 

Annons