Zalandoleverans på stan – hittar kunden via GPS

Zalando testar geo-baserad leverans.

Modejätten Zalando drar sig inte för att presentera logistiknyheter på löpande band. De senaste månaderna har vi bland annat tagit del av information om ett nytt lager i Sverige samt en tjänst som låter tyskarna beställa hem en skräddare som kan fixa kostymer som kunden har köpt hos e-handelsföretaget.

Kan ändra sig från hemleverans

Nu är det dags igen. Genom ett samarbete med det belgiska startup-företaget Parcify testar nämligen Zalando för första gången så kallad “geo-baserad leverans”. Zalandokunder i Bryssel, Antwerpen och Gent som har laddat ner Parcifys app kan få sin vara levererad till platsen de befinner sig på. Detta eftersom Parcify använder sig av gps:en i kundens telefon för att lokalisera honom eller henne.

Annons

- Vi tror på att öppna vår plattform för alla spelare i modebranschen. Att integrera och arbeta tillsammans med lokala serviceföretag är ett bra exempel på hur vi utvecklar vår plattformsstrategi efter våra kunders sätt att leva samt hur lokala aktörer kan dra nytta av att arbeta tillsammans med Zalando, säger Zalandos Nordenchef Kenneth Melchior i ett pressmeddelande.

Genom det nya samarbetet kan kunder som egentligen har beställt hemleverans med kort varsel ändra leveransadress ifall de plötsligt har bestämt sig för att inte vara hemma. Det är dock ett krav att man håller sig inom de områden i Belgien där Parcify är aktivt för närvarande. Upplägget fungerar även för returer.

Gratis under testperioden

Enligt Zalando värdesätter företagets kunder möjligheten att “skräddarsy leverans och retur”.

- De flesta av oss har varit där. Du väntar på en leverans men behöver plötsligt göra ett ärende eller hämta ditt barn från skolan. Eller så har vädret ändrats och du sätter dig hellre på ett kafé med vänner istället för att vänta hemma. Så vad gör du? Med det här testet behöver du inte välja antingen eller - paketet kommer till dig där du är. Istället för att be våra kunder att gå eller vara någonstans, vill vi vara där våra kunder är, säger Kenneth Melchior.

Zalandos pilottest pågår till och med slutet av maj och kommer att vara gratis under testperioden. Enligt Parcifys hemsida kostar en leverans med startup-företaget i vanliga fall 4,50 euro.

Annons