Plus Forum Övrigt Off-topic Handelsbolag och förälder?

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 11 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #99065
    pyhobby
    Deltagare

    Hej på er.

    Om det är någon av er som driver handelsbolag eller har gjort samtidigt som ni fått föräldrapenning?

    Jag går just nu en sjujäkla match med försäkringskassan.

    I mitt fall vägrar man fullständigt att ta minsta lilla hänsyn till hur 2012 sett ut när man ska beräkna SGI.

    Vi startade vårt företag 2009.
    Inkomsten efter egenavgifter har sett ut ungefär så här:
    2009 – 35 000kr
    2010 – 100 000kr
    2011 – 150 000kr

    Vi har skickat in blanketter där FK ber oss beräkna inkomsten för 2012, som ser ut att bli betydligt högre än föregående år, ca 100 000kr mer.

    Jag har lagt ner otaliga timmar för att kunna göra en så rättvisande prognos.

    Efter att min handläggare fått ta del av vår resultatrapport fick jag idag följande meddelande:
    “Min bedömning, som jag gjort i samråd med specialist, är att den ökning av inkomsten som vi faktiskt kan se hittills är den som visas i dina taxeringar och att den ökning som du yrkar på inte står i proportion till den tidigare ökningen.”

    Jag tolkar detta ungefär så här “Du har angett en osannolik siffra, du ljuger och försöker lura till dig pengar”. Vilket är så långt från sanningen man kan komma.

    Om det är någon som varit i samma situation och vill mejla eller ta ett telefonsamtal kring detta så skicka gärna ett pm eller mejla på pyhobby@live.se

    #154797
    danielandersson
    Deltagare

    Har inte varit i situationen, men den är ändå intressant.

    Borde du inte bara kunna skicka in resultatrapport och balansrapport?

    #154800
    GregerA
    Deltagare

    Såvitt jag vet så baseras SGI på beräknad inkomst. I princip skall det inte ha någon betydelse vad du tjänade året innan. Det är inkomstförlusten under sjukdomen/ledigheten som skall ersättas. Sedan finns det en del undantag, bl.a att man måste haft inkomsten en viss tid (3 mån?) innan man påbörjar föräldraledighet. Detta pga att väldigt många som skulle ha barn fick en rejäl lönehöjning precis när de gick på ledighet.

    FK måste naturligtvis göra någon slags rimlighetsprövning. Även om det i efterhand visar sig att inkomsten blev lägre, och att FK har rätt att kräva tillbaka pengar, så är det ju inte alltid så att de verkligen får tillbaka några pengar.

    Men kan du genom balans- och resultaträkning bevisa att ni har betydligt bättre ekonomi än för motsvarande period förra året så borde det vara bevis nog. Vi befinner oss ju i slutet av året, så det är ju inga direkta gissningar.

    Om du inte kommer överens med handläggaren så be att få beslutet så fort som möjligt. Därefter begär du först omprövning (som görs av en särskild enhet inom FK), och om den inte ger dig rätt så får du överklaga till Förvatningsrätten. Jobbigt, men det är så det går till – och det kan ta drygt ett år innan du har ett avgörande i rätten.

    Edit: FK:s handledning för SGI finns här:http://www.forsakringskassan.se/wps/wcm/connect/ce9d8ca4-7d71-4934-8554-c9f4e86f488c/vagledning_2004_05_1_.pdf?MOD=AJPERES
    Trevlig läsning. ;)

    #154806
    pyhobby
    Deltagare

    Jag har insett en sak i alla fall. Allting är inte så lätt som man föreställer sig:)

    Jag har aldrig känt mig så diskriminerad som jag gjort den senaste veckan. Får se om jag orkar ta fighten ordentligt. Jag känner att bitterhet och ilska är det sista jag behöver nu när jag snart blir far.

    Först ville man fastslå 2011 års taxering som SGI. Efter att jag skickat in resultatrapporten kunde man se att utvecklingen fortsatt var positiv.
    Dock kunde man inte fastslå min SGI till det jag beräknar tjäna 2012. Anledningen till detta är att resultatet jag nu visar i resultatrapporten “kan komma att ändras vid taxeringen”.

    Det som stör mig absolut mest är att jag under 1,5 år haft ca 4000kr mer i inkomst månadsvis än vad försäkringskassan vill fastställa som min SGI.

    Lite lagar och regler:
    Försäkringskassan får också väga in uppgifter om inkomst från år som ännu inte taxerats, om detta bättre speglar de framtida inkomsterna.

    Detta tycker försäkringskassan att man gjort när man genomfört följande beräkning.
    Inkomst av egen verksamhet har ökat med 115 000 kr under två år (2009-2011).
    115000kr/2=57 500kr+150000kr (2011) = 207 500 kronor

    På detta sättet anser försäkringskassan att man vägt in “framtida inkomster” genom att räkna på våra uppstartsår. Sen har ju en specialist sagt att “den ökning som du yrkar på inte står i proportion till den tidigare ökningen”

    Jag vet inte riktigt hur jag ska gå vidare. Det spelar ju ingen roll vilka siffror jag än viftar med. Summan “kan ju komma att ändras vid taxeringen”.

    Jag får se om energin räcker till att gå en rond. Jag borde såklart göra det, särskilt för andras del som kan hamna i samma sits.

    Tack för länken Greger, kvällen är räddad;)

    #155032
    pyhobby
    Deltagare

    Kan tillägga att min sambo som skickat in identiska uppgifter fick ett besked idag att man fastställer SGI till en summa som är 91 000kr högre än den första summan man ville fastställa för mig. Nu har man justerat upp summan för mig, men jag ligger fortsatt 35 000kr under min sambo. Vi har haft identiska inkomster under 3 år.
    Mitt beslut klubbades idag, jag måste såklart överklaga på ett eller annat sätt framöver.

    Helt sjukt att det kan gå till på detta viset, man har gjort helt olika bedömningar av vår situation. Min sambo fick dessutom informationen att vi kunde skicka in det slutgiltiga resultatet senare för 2012 och ifall det visar sig vara högre än beräknat kan vi eventuellt få höjt SGI. Jag själv har fightats som f** för att man över huvud taget ska ta med beräknat resultat från 2012 i beräkningarna, vilket man inte gjort.

    Det känns helt orimligt att man kan få så olika beslut när man skickar in identiska siffror. Någon som har tips på hur jag ska gå vidare? Inte bara för min egen skull, faktiskt mest för andra som hamnar i samma sist längre fram.

    #155033
    Parvelito
    Deltagare

    Det är tyvärr allmänt känt att företagare och beräkning av SGI = lotteri. Tyvärr har den kunskapen inte nått regering och Riksdag, och hos försäkringskassan låtsas man som ingenting.

    Mitt tips är att du kontaktar riksmedia, lättast med tidningar, och berättar storyn för dem för att se om någon nappar. Privatekonomi skriver de spaltmetrar om varje dag, och försäkringskassan är det nästan skottpengar på hos journalister, så det kan ju vara goda förutsättningar för att de kan ställa dina frågor med auktoritet och få svar från någon som bestämmer.

    #155342
    connywesth
    Deltagare

    Visa försäkrinmgskassan hur man räknar med procentuell ökning i stället, genom att referera till grundskolans mattebok.

    #155363
    jonny
    Deltagare

    Jag drev enskild firma när jag fick barn första gången. Här återspeglas den stora fördelen med aktiebolag – du är anställd och inte en misstänkt fuskande egenföretagare när du har med myndigheter och banker att göra.

    Det blir mycket enklare med aktiebolag. Jag tror jag fick min SGI fastställd efter ett par månader – tur att jag inte behövde pengarna akut.

    #155513
    pyhobby
    Deltagare

    Nu har vi båda fått våra beslut. Det slutade med en skillnad på 35k i SGI. Trots helt identiska inskickade uppgifter alltså.

    Conny, sant, men samtidigt tror jag inte det hjälper. Inkompetensen och förståelsen = 0 så problemen kvarstår nog trots mattematiklektion:)

    Vi får se om någon firre (läs media) nappar på min agnade krok.

    #169596
    pyhobby
    Deltagare

    Nu har det snart gått ett år och nu är det dags för rond 2.

    Trots identiska inkomster fastställde alltså försäkringskassan min sambos SGI till 35 000kr mer än min. Sambons SGI hamnade 5 000kr under vad den borde enligt taxeringen och min 40 000kr under.

    Jag orkade inte ta fighten mer förra året. Men nu är det i alla fall dags för att begära en omprövning, nu med ett bra 2013 i bagaget. Återigen är det identiska uppgifter jag och min sambo skickar in och jag återkommer med utfallet längre fram.

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 11 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.