14 butiker stängs när Sova satsar på e-handeln

"Vår bransch har genomgått en stor förändring".

Sängföretaget Sova har sedan i somras befunnit sig i en rekonstruktion, en situation som uppstod bland annat efter förändrade villkor hos en av företagets största leverantörer. I rekonstruktionens spår har Sova bland annat effektiviserat sin organisation och satsat lite extra på sin e-handelsverksamhet.

LÄS ÄVEN: Efter Sovas rekonstruktion: 350 anställda väntar på lönen

Annons

Ny strategi ska ge bättre balans

Nu meddelar sängföretaget att det har genomgått “en fördjupad finansiell analys” och att resultatet av den blir att stänga 12 helägda butiker och två outletbutiker. Samtidigt står det klart att företaget har ansökt om att förlänga sin rekonstruktion, och att ansökan har beviljats av Malmö tingsrätt.

- Som många andra inom detaljhandeln har vår bransch genomgått en stor förändring med förändrade köpbeteenden. Vi ser en ökad efterfrågan på sängspecialister, samtidigt som en del av försäljningen har flyttat ut på nätet. Sova har tagit fram en strategi som balanserar försäljning i fysisk butik och försäljning via nätet. Vi avser nu att koncentrera försäljningen till de butiker våra kunder besöker mest, säger Magnus Lunderquist, talesperson för Sova, i ett pressmeddelande.

Butikerna med minst antal kunder tas bort

Stängningen av de totalt 14 butikerna är tänkt att “komplettera” Sovas satsningar på e-handel, som inleddes med en ny webbutik 2016. Butikerna som stängs uppges ha ungefär 50 procent lägre kundtillströmning än Sovas övriga butiker.

Butikerna som ska stängas är de i Luleå, Kalmar, Kristianstad, Varberg, Borlänge, Södertälje, Infra City, Kungsbacka, Umeå, Sundsvall, Lidköping, Motala. Förändringen omfattar även outletbutikerna i Kungens Kurva och Kållered.

Annons