$42 miljoner om året räckte inte – nu läggs e-handeln ner

Starbucks.com stänger för beställningar den 1 oktober.

Den amerikanska kaffejätten Starbucks har mer eller mindre revolutionerat kaffevärlden med sitt imperium av caféer över hela världen. Utöver att köpa kaffe i en mängd olika storlekar och smakupplägg, har Starbucks lyckats sälja koppar, termosmuggar och andra kaffeprylar för miljontals dollar varje år.

Men när Starbucks, som precis som e-handelsjätten Amazon en gång i tiden grundades i Seattle, skulle ut på nätet, blev framgångarna uppenbarligen inte så stora som planerat. Nu meddelar nämligen företaget att e-handelssajten Starbucks.com kommer att stängas ner den 1 oktober i år.

Annons

App-användare handlar mer

Att nätbutiken - enligt beräkningar som Internet Retailer har gjort - omsatte 42 miljoner dollar förra året, verkar alltså inte ha spelat någon roll. Å andra sidan är 42 miljoner dollar kanske inte så mycket att tala om för ett företag som under samma period omsatte över 21,3 miljarder dollar.

Nu ska Starbucks istället satsa på sina fysiska butiker och på sin app, som det fortfarande ska gå att handla från. Enligt Internet Retailer har Starbucks märkt att de som använder Starbucks app för att betala handlar oftare än andra kunder som besöker deras butiker.

"Högsta prioritet" med mobilt

Meningen är dessutom att appen ska integreras med butikerna på ett bättre sätt i framtiden.

- Fortsatt integration av digitala och mobila kopplingar mellan kunderna och upplevelsen i våra butiker är högsta prioritet för oss, och för att understryka vårt fokus har vi letat efter sätt att förenkla våra ansträngningar, säger en talesperson för företaget i ett uttalande.

Framgångsrikt lojalitetsprogram

Bortsett från satsningarna på appen ska Starbucks ta nya tag för att förbättra sitt lojalitetsprogram. I nuläget har Starbucks enligt uppgift 13,3 miljoner aktiva medlemmar, som tillsammans står för 36 procent av företagets intäkter.

Även efter att Starbucks.com har stängts ner kommer Starbucks-produkter att finnas tillgängliga online, men då endast på marknadsplatser och hos andra e-handlare.

Annons