Alibaba granskas av den amerikanska finansinspektionen

Amerikanska finansmarknadsmyndigheter ska utreda om den kinesiska e-handelsjätten brutit mot amerikansk lagstiftning.

Alibaba Group, som är noterat på New York-börsen, utreds enligt New York Times av den amerikanska finansinspektionen, SEC. Det för att ta reda på om bolagets redovisningsupplägg kan ha stridit mot amerikansk lagstiftning.

Granskningen berör bland annat hur Alibabas redovisar konsolideringen av bolag inom koncernen samt dess rutiner för transaktioner med närstående bolag.

Annons

Som exempel nämns logistikföretaget Cainiao Smart Logistics Network, där Alibaba har en ägarandel på 47 procent. Ett upplägg som ifrågasatts tidigare av bland annat analysföretaget Pacific Square.

Alibaba bekräftar utredningen

Alibaba säger i ett uttalande att man frivilligt samarbetar med SEC, och att den pågående undersökningen inte är någon indikation på att något lagbrott har skett. E-handlaren påpekar också att man försett myndigheten med dokument och annan nödvändig information i fallet.

Alibaba har tidigare även kritiserats för hur man rapporterar sin försäljningsdata för Kinas stora e-handelsdag, Singles Day, som infaller varje år den 11 november. Även här säger Alibaba att man varit tillmötesgående och tillhandahållit nödvändig information.

Annons