”Amazon Books kommer inte att fungera i större skala”

En skribent på onlinetidningen The Vox har besökt Amazons nyöppnade bokaffär i Seattle, och irriteras framför allt över att böckerna saknar priser.

Anledningen till att böckerna i Amazon Books saknar prislappar är att priserna hela tiden ska vara samma som de på webben, något vi tidigare berättat att Elgiganten och Media Markt satsar på här i Sverige. Därför får besökare i affären antingen leta upp en scanner i butiken eller ladda ner Amazons app och använda den som scanner om de vill veta vad en bok kostar.

Enligt skribenten Sarah Kliff på The Vox är detta dock ett stort irritationsmoment, och enligt henne var det många kunder i butiken som tyckte likadant.

Annons

- Det här verkade vara det som var mest frustrerande för kunderna i butiken. En äldre man lutade sig över kassan och sade till en anställd att "er butik är väldigt trång och obekväm att vara i. Och sen har ni inga priser", skriver hon.

"Traditionella butiker fortfarande nödvändiga"

Sarah Kliff skriver vidare att affären inte var lika dum som hon trodde från början. I själva verket kan hon se fördelar med butiken, särskilt i form av att kunden får det han eller hon vill ha på en gång, och inte behöver vänta på leverans.

- Amazon Books är precis som vilken detaljhandel som helst. Den har en genomtänkt samling varor tillgängliga att köpa direkt. Om inte det låter så revolutionerande så är det för att det inte är det! Det är så affärer har fungerat i årtionden och det är därför det finns miljoner butiker som går bra över hela landet. Amazon har blivit en fenomenal succé, men företaget har inte fått oss att se traditionella butiker som onödiga. Och med sin bokaffär, medger Amazon att det kanske inte behöver vara något dåligt, skriver hon.

Men trots fördelarna med att kunden får sin vara direkt och att sortimentet enligt Sarah Kliff känns omfattande men samtidigt lagom stort att orka välja bland, tror hon inte att konceptet kommer att fungera i någon större utsträckning. Vid hennes besök uppskattade hon att 9 av 10 kunder lämnade Amazon Books utan att köpa något.

- Efter min upplevelse lutar jag fortfarande åt att Amazons bokaffärer inte kommer att fungera i någon större skala. Jag kan inte se att de skulle poppa upp över hela landet, mest på grund av hur andra stora bokkedjor har backat de senaste åren.

Annons