Svensk Handels krav: Vill ha modernt e-handelsavtal

Nu drar avtalsrörelsen igång igen.

Under förra årets förhandlingar mellan Svensk Handel och Handelsanställdas förbund var möjligheten att schemalägga personal på natten en av de frågor som hamnade i rampljuset. Måns Danielsson på Mat.se och Tomas Kull på Mathem var båda flitiga förespråkare för smidigare regler medan facket inte tyckte att det var okej att “plocka russinen ur kakan”.

Till slut kunde parterna enas om att skjuta diskussionen på framtiden och istället invänta ett specialanpassat kollektivavtal för lager och e-handel som skulle börja gälla under 2017.

Annons

"Dagens avtal från 1930-talet"

Nu är det dags för en ny avtalsrörelse, och det speciella avtalet har inte glömts bort. Svensk Handel nämner “ett modernt parti- och e-handelsavtal för både företag och medarbetare” som ett av sina tre viktigaste krav inför årets förhandlingar.

- Moderna parti- och e-handelsföretag som ska tillgodose behoven hos krävande och medvetna konsumenter behöver moderna regler. Dagens avtal är i princip oförändrat sedan 1930-talet och behöver anpassas till den tid och verklighet vi lever i idag, säger Tomas Undin, förhandlingschef på Svensk Handel i ett pressmeddelande.

Även Handelsanställdas förbund ställer sig positiva till att ta fram ett nytt avtal, som kan uppfattas av alla inblandade som att det är anpassat för e-handel. Men att schemalägga personal på natten ska kosta extra, menar förbundet. 

- Att ha ingången att det inte ska innebära ökade kostnader att ha personal som jobbar till exempel kvällar eller helger, det kommer vi aldrig att hitta en lösning på. Även e-handelsanställda förväntar sig mer betalt under kvällar och helger och det ska de ha också. Och jobbar man på natten ska man ha ännu mer, säger Per Bardh, avtalssekreterare på Handelsanställdas Förbund, till Ehandel.se. 

Ni kommer inte att ge er på den punkten?

- Nej. 

Ehandel.se har sökt Svensk Handel för en ytterligare kommentar. 

Annons
Annons