Handels om nattjobben: ”Kan inte välja russinen ur kakan”

Handelsanställdas Förbund sätter ner foten efter att bland andra MatHem.se kommit med önskemål om att kunna schemalägga personal på natten.

Svensk Handel och Handelsanställdas förbund ligger i startgroparna för att komma överens om vilka avtal som ska gälla i branschen framöver. Bland annat har Tomas Kull, VD på MatHem, fört fram att det hade varit önskvärt att kunna schemalägga personal mellan 00.00 och 05.00, något som inte är möjligt i dag. Han ser det som en nödvändig förändring om inte svenska företag ska flytta sin verksamhet till länder med mer flexibla avtal.

- Jag tror att det är viktigt för e-handeln i stort att man ser det i ett totalperspektiv. För att e-handeln i Sverige ska kunna överleva måste man kunna automatisera, men i Sverige är det som så att vi bara har en nyttjandegrad på 10-12 timmar per dygn medan man kanske i England har 22 timmar per dygn. Och då kan man ju erbjuda kunderna attraktivare priser, förklarade Tomas Kull i en artikel på Ehandel.se nyligen.

Annons

"Visst hade det varit en fördel"

Tomas Kull sätter sitt hopp till en särskild arbetsgrupp i näringslivet som ska driva frågan i avtalsrörelsen. Och han får stöd av andra företag i samma situation.

- Jag kan hålla med honom. Så klart att en flexibel arbetstid underlättar för hela e-handeln. Jag kan se en framtid när man vill ha ett skift på natten, ju flexiblare desto bättre. Sen finns det spelregler och de får man ju förhålla sig till. Det går att vara lönsam ändå. Men visst hade det varit en fördel, säger Måns Danielson, VD på Mat.se.

Men Per Bardh, avtalssekreterare på Handelsanställdas Förbund, ger inte mycket för det resonemanget.

- Händer det något allvarligt om man inte kan packa matkassar på natten? Nej, troligtvis inte. De vill ha förskjuten ordinarie arbetstid och det menar vi inte är okej. Det är i grunden inte tillåtet enligt lagen.

Enligt Per Bardh, som hänvisar till arbetslivslagen, är det fastställt att det är farligt att ständigt jobba natt, och därför är det i grunden inte tänkt att människor ska jobba då. Sedan kan man genom olika avtal göra undantag från lagen. Per Bardh nämner sjukhus, polisen och vissa arbetsplatser inom industrin som exempel på platser där det kan finnas skäl att tillåta nattarbete.

Inväntar diskussion med Svensk Handel

Enligt Per Bardh är det fritt fram för aktörer som Mat.se och MatHem.se att lämna detaljhandelsavtalet och istället ansluta sig till partihandelsavtalet eller postorder- och e-handelsavtalet, i vilka skiftarbete är tillåtet. Med skiftarbete följer dock andra regler om till exempel sammanhängande ledighet, något som kan uppfattas som mindre flexibelt.

- De har valt att gå under detaljhandelsavtalet som är det absolut friaste avtalet. Då kan man schemalägga personalen mellan 05.00 och 24.00, men nattarbete är inte tillåtet. Men man kan inte välja russinen ur kakan, förklarar han.

Men vad säger du om deras argument, att det här behövs för att inte Sverige ska riskera att tappa företag till andra länder?

Annons

- Jag är säker på att Svensk Handel kommer att lyfta de här frågorna under avtalsrörelsen. Det är klart att vi också kan se att konkurrenssituationen påverkas av det här men vi har ingen anledning att kommentera från vår sida förrän vi har haft den diskussionen med Svensk Handel, och jag är 100 procent säker på att de kommer att lyfta frågan, avslutar Per Bardh.

Annons