Dansk proteststorm mot EU:s nya e-handelspaket

Branschorganisationen FDIH befarar att de nya reglerna kommer att slå mot mindre företag och påverka den danska arbetsmarknaden negativt.

I går kunde vi rapportera att EU lagt fram ett nytt e-handelspaket som bland annat går ut på att e-handlare i unionen måste sälja till kunder i alla medlemsländer till samma villkor, det vill säga ett förbud mot så kallad geo-blocking.

I Danmark har det nya e-handelspaketet mötts av protester. Danmarks branschorganisation för e-handel, FDIH, tycker att paketet är negativt för både e-handlare och kunder.

Annons

- Det finns 28 länder i EU som alla har olika handelskutym, lagar, kundskydd, reklamationsrätt, nationella kvalitetskrav, skillnader i köpstyrka, och så vidare. Det finns ingen mening med att kräva att nätbutiker ska sälja till alla, säger Henrik Theil, kommunikationschef för FDIH.

"Fortfarande många barriärer"

FDIH har tillsammans med Svensk Handel-motsvarigheten Dansk Ehrverv och fackförbundet HK gått ut med ett pressmeddelande där de kallar e-handelspaketet “verklighetsfrånvänt” och varnar för konsekvenserna av att införa det.

- Företag vill gärna sälja till kunder i andra länder om det går ihop ekonomiskt och det finns möjligheter att ge bra service. Det finns massor av meningsfull gränsöverskridande e-handel. Men i praktiken finns det fortfarande många barriärer för att sälja till andra länder, säger Lone Rasmussen, marknadschef på Dansk Erhverv.

De tre organisationerna pekar bland annat på att konsumenter inte kan få hjälp på sitt eget språk om något går fel och varnar för att man i Danmark får sämre koll på hur varor som säljs till kunder i landet har testats. De menar dessutom att kostnaderna för små e-handlare blir alldeles för höga om de ska skicka varor till alla EU-länder.

- Det är bara de allra största e-handlarna som till exempel Amazon och Zalando som har möjlighet att hantera de många nationella regler som man ska förhålla sig till när man säljer över gränserna. Säljplikten kan i praktiken få många små och mellanstora företag att sluta med e-handel, säger Henrik Theil.

"Skapar orättvis konkurrens"

Precis som vi skrev igår innebär EU-paketet inte att e-handlare måste frakta varor till hela Europa. I Danmark finns det nu en oro för att systemet ska öppna upp för fraktbolag som skickar varor billigt mellan EU-länder. Det skulle i så fall få negativa konsekvenser för jobben i Danmark, menar man.

- Vi ser redan att arbetsplatser försvinner från Danmark till länder med lägre löner och lägre moms. Vi menar att det är en kraftig förenkling att priser och villkor ska vara lika överallt bara för att det sker på nätet. Lön, moms och omkostnader är olika i EU. Vi är rädda för att förslaget kommer att skapa en orättvis konkurrens till nackdel för danska arbetsplatser, säger Per Tønnesen, ordförande för HK Handel.

FDIH, HK och Dansk Ehrverv ska nu bjuda in till en debatt om konsekvenserna av EU-kommissionens förslag.

Annons

LÄS ÄVEN: Ogvall om EU-paketet: "Lite Sovjetunionen över det hela"

Annons